Microsoft satser på sikkerhed (ja, du læste rigtigt)

WASHINGTON, D.C.: I 2002 måtte Microsoft sande, at sikkerhed var afgørende, hvis ambitionen om, at computernes fremtid skulle tilhøre Windows, ikke skulle smuldre mellem tasterne hos softwaregigantens udviklere. I en e-mail til alle Microsoft-medarbejdere lagde Bill Gates en ny kurs. Nu skulle Microsofts software være sikker.

Det var på en baggrund af stigende trusler mod Windows-brugerne, hvor kombinationen af internettet og en platform, som ikke var bygget til at beskytte mod angreb, gav virusprogrammørerne alt for let spil.

For dem, der husker Microsofts sikkerhedsproblemer i det første årti af det nye årtusinde, kan det derfor lyde som noget af en selvmodsigelse, eller i hvert fald en udmelding, der skal tages med et gran salt, når Microsoft nu siger, at selskabet vil tjene penge på sikkerhed.

»Der har aldrig været et år som det seneste, når vi taler om cyberkriminalitet. Det er en kæmpe forretningsmulighed for os, hvis vi griber den og tager vores bid af kagen,« sagde koncernchef Kevin Turner i sin tale på Microsofts Worldwide Partner Conference 2014, som finder sted i denne uge i Washington D.C.

Han opstillede sikkerhed som et femte element til det firkløver af kræfter, der driver udviklingen lige nu, som Microsoft gentog som et mantra i 2013: Mobility, Cloud, Social og Big Data.

Observationen fra Microsofts side kunne se ud til at være rigtig. Til trods for mange års fokus på it-sikkerhed, så stiger antallet af angreb mod virksomheder, og det har vist sig, at det ikke kun var usikker software fra Microsoft, der gjorde virksomhederne sårbare, men i høj grad også brugeradfærd, som er svær at ændre.

Derfor vil Microsoft satse på sikkerhed. Ikke kun i kraft af fortsat at forbedre koden i Windows og Office for at undgå sikkerhedshuller, men også med ekstra tjenester, som kan lægges ovenpå eller integreres i Microsofts produkter.

Det kan eksempelvis være identitetsstyringssystemer med indbygget maskinlæring, som kan finde mønstre i loginadfærd, der skiller sig ud.

Microsoft har i en årrække introduceret flere sikkerhedstilbud såsom Bitlocker og Forefront, men nu lægger selskabet altså op til, at sikkerhed skal være en konkurrenceparameter.

Og derfor er Microsoft også villig til at tage slagsmålet med den amerikanske regering og efterretningstjenesten NSA.

»Vi vil ikke give nogen regering uhindret adgang til vore kunders data. Vi vil ikke indbygge bagdøre eller udlevere krypteringsnøgler, og vi vil kæmpe imod ethvert krav fra den amerikanske regering om at få udleveret data, der ligger uden for USA’s grænser,« lød løftet fra Kevin Turner.

Microsoft er netop i færd med en retssag for at forhindre, at data, som ligger i Microsofts datacentre i Europa, kan blive udleveret til de amerikanske myndigheder.

Læs også: Datatilsynet: Myndigheder bør tænke sig om, inden de hyrer amerikansk ejede databehandlere

Det handler for Microsoft – og en række andre amerikanske cloud-udbydere – om at forsvare kunderne for at undgå kundeflugt, hvis NSA eller andre myndigheder kan få udleveret data med antiterrorlovgivningen i ryggen.

Microsoft lover desuden at underrette kunderne, hvis en myndighed har anmodet om at få udleveret data. En ting er dog, hvad Microsoft lover som strategisk udmelding; noget andet er, hvad selskabet kan blive tvunget til af myndighederne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>