Netflix-bølgen sætter græsrods-internet på Samsø under pres

På to år har lokale, frivillige kræfter vendt op og ned på Samsøs internet-situation ved at bygge deres eget netværk, som nu dækker det meste af øen. Samsingerne uden for hovedbyerne gik dermed fra næsten ubrugeligt internet til at få en stabil forbindelse på op til 20 megabit/sekund for blot 125 kroner om måneden.

Læs også: Samsø tog internet i egen hånd: Fra nul til superbredbånd på en måned

875 husstande – ud af samlet 2.500 på hele øen – er nu tilmeldt Samsø Bredbånd, men nu er succesen ved at give problemer, og græsrødderne måtte derfor stoppe for nye tilmeldinger, fordi hastigheden på nettet nogle steder var for lav.

I løbet af de to år er folks internetforbrug nemlig steget voldsomt – og det er helt tydeligt på grund af Netflix og andre streaming-tjenester, forklarer Thorsten Arnold, formand for foreningen Samsø Bredbånd.

»Vi har mange sommerhuse og fritidshuse på Samsø, og når en familie med to voksne og to børn kommer på ferie nu, har de måske fire computere eller tablets med, som de så streamer hver deres program på. Så kommer man hurtigt op i det røde felt selv med 15 megabit-Der er sket en kolossal udvikling i brugen af internettet. Da vi startede for to år siden, var Netflix slet ikke i Danmark,« siger han til Version2.

Med sommerens indtog af turister og deltids-beboere, kombineret med streaming-bølgen, er foreningens radiokæde-netværk kommet under hårdt pres. Nogle af brugerne har derfor haft alt for lave hastigheder i de travle timer om aftenen.

»Om sommeren bliver antallet af personer på Samsø tidoblet, så nogle steder er der virkelig tryk på. Det stiller nogle nye krav til os som udbyder, for der er virkelig nogle flaskehalse,« siger Thorsten Arnold.

Læs også: Hjemmebygget bredbånd giver 20 megabit til hver 10. samsing

Netværket er bygget op som en radiokæde, via wifi-signaler på 5 gigahertz-frekvenser, med en hurtig backbone som nettets rygrad. Netforbindelsen fordeles fra midten af øen, hvor Samsø Bredbånd har købt adgang til et 500 megabit-kabel fra Telia. Problemerne opstår, når mange husstande skal deles om ét link op til netværkets backbone, for resten af netværket er udbygget med 100-megabit-udstyr, som altså ikke kan følge med, når et helt sommerhusområde fyrer op for Netflix.

»Nu er vi ved at opgradere vores 100-megabit-antenner til gigabit-udstyr. Men det holder ikke helt, hvad det lover i specifikationerne, så nu skal vi også lave nogle mellemlinks,« siger Thorsten Arnold.

I stedet for at kunne sende med 1 gigabit pr. sekund på 10 kilometers afstand, er det i praksis kun muligt med 3 til 5 kilometer mellem antennerne, viser erfaringen. Stoppet for nye tilmeldte blev derfor indført, så teknikerne kunne bruge deres tid på at opgradere netværket generelt, i stedet for at skulle tilslutte nye husstande.

Flaskehalsene opstår dog kun udvalgte steder i nettet, hvor der er mange brugere. For eksempel bliver ét abonnement til lystbådehavnen i Ballen brugt af de op mod 300 lystsejlere, som havnen kan rumme – og som forventer internetforbindelse.

Det samlede forbrug i spidsbelastningerne er derimod ikke i nærheden af at bruge hele kapaciteten på 500 megabit pr. sekund, som føder netværket, fortæller formanden.

»Det er enkelte antenner, der er for mange brugere på. Men vi skal fremtidssikre vores netværk – og i denne her branche er fremtiden jo kun 1-2 år væk,« siger Thorsten Arnold.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>