Nokia-bil skyder med laser og fotograferer vejskilte i København

Hvad laver en grå stationcar, udstyret med en mast fyldt med kameraer, i Københavns gader i disse dage? Bilen, som til forveksling ligner Googles røde Street View-biler, tilhører Nokias kortfirma Here, som et klistermærke på siden også gør opmærksom på, og blev spottet af en Version2-journalist i det indre København tirsdag.

Nokias bil er imidlertid ikke i København for at tage billeder i gadeplan til Here-korttjenesten. Det gør bilens kameraer også, men billederne skal primært bruges til andre formål, oplyser Nokias Here-afdeling til Version2.

Kameraerne tager ganske vist billeder af facaderne, og i flere byer, heriblandt Helsinki og London, har Nokia allerede gjort en Street View-lignende funktion tilgængelig.

Læs også: Kortekspert: Ufattelig svært og dyrt at rette fejl i Apples 3D-kort

Men billederne skal også bruges til at identificere bygninger, ligesom vejskilte også bliver genkendt. Samtidig er bilerne udstyret med LIDAR, hvor en laser scanner bygninger og andre objekter langs vejen, som bagefter kan omsættes til en 3D-model. Det bliver brugt til funktioner som 3D-visning i GPS til biler og augmented reality i Heres egne smartphone-applikationer.

Ifølge Nokia har Here, som tidligere hed NavTeq, brugte biler til at kortlægge vejene præcist i næsten 30 år, og firmaet kører jævnligt vejnettet tyndt for at sikre, at kortene er opdaterede.

Den nyeste udgave af Heres biler indsamler cirka 700.000 3D-datapunkter pr. sekund, og i løbet af en dag generes der 140 gigabyte data til brug for korttjenesten. Det bliver brugt til at opbygge en nøjagtig model af eksempelvis København, hvor fotos fra bilens kameraer spiller en vigtig rolle.

Læs også: Sådan bliver luftfotos af København til en 3D-model

De digitale fotos kan også analyseres, så navne på butikker bliver genkendt og eventuelt kan kobles sammen med andre data, som brugerne af korttjenesten kan søge på.


Sådan ser en kameravogn fra Here normalt ud. I København bruger Nokia dog en anden model, en grå stationcar med et hvidt klistermærke på siden. Foto: Nokia Here
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>