Nu kan store fladskærme rulles sammen

Den sydkoreanske elektronikgigant LG har udviklet et stort display, der kan rulles sammen til et rør med en diameter på seks centimeter uden at tage skade.

Fladskærmen har en diagonal på 18 tommer og en opløsning på 1200×810 pixels. Den er baseret på OLED-teknologi (organic light-emitting diode), hvor lyset kommer fra lysdioder baseret på organiske molekyler. Det tynde lag af lysdioder er lagt på en film af en særlig polyimid-plast.

Med OLED på plast kan fladskærmene blive lettere, tyndere og mere robuste end traditionelle fladskærme, og de kan altså også bøjes og rulles stort set efter behag. Det skulle være muligt at producere meget store fleksible displays på mere end 50 tommer.


De nye displays fra LG kan rulles sammen til et rør med en diameter på seks centimeter. (Foto: LG)

Læs også: De nye OLED-flagskibe har bøjet skærm

LG har også fremstillet et 18 tommer OLED-display, der er gennemsigtigt. Sådanne transparente displays findes i forvejen, men LG har fundet en teknologi, der tillader mere lys at slippe igennem displayet, så transmittansen (gennemsigtigheden) øges.

Transmittansen er oppe på 30 procent på det nye display, hvor den ellers typisk ligger på 10-15 procent. Samtidig er billedet mindre sløret, end det plejer at være på gennemsigtige fladskærme.

I en pressemeddelelse tør en repræsentant for LG godt love, at firmaet allerede i 2017 vil være klar med en fleksibel og gennemsigtig fladskærm på mere end 60 tommer og med Ultra-HD-opløsning (minimum 3840×2160 pixels). Til den tid vil sådan en stor fladskærm kunne rulles sammen til et rør med en diameter 20 centimeter, lige til at tage med under armen.

Læs også: Amerikanere printer bøjelige OLED-skærme på store inkjet-printere

Et sammenrulleligt kæmpefjernsyn bliver nok ikke billigt, for OLED-teknologien er svær at have med at gøre, og derfor bliver produkterne også ret dyre. I dag koster et let buet OLED-fjernsyn på 55 tommer cirka tre gange så meget som et LCD-fjernsyn på samme størrelse.

De høje produktionsomkostninger har fået andre fladskærmsproducenter som Samsung, Sony og Panasonic til at nedprioritere OLED, som ellers byder på uovertruffen billedkvalitet, men LG satser benhårdt på teknologien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>