Ny forskning: Derfor får psykedeliske svampe dig til at se farver

Mennesker, der har oplevet et trip på psykedeliske svampe, fortæller om følelsen af en surrealistisk drømmeverden – og neuroforskere har nu afdækket årsagen til følelsen, så vi alle sammen kan forstå det:

Det aktive stof i svampene, psilocybin, skaber simpelhen ændringer i hjernen, og det er disse ændringer, der giver en følelse af at være på en helt anden planet, skriver Newscientist.com.

»Det er første gang man har fundet fysiske beviser for, hvad de skøre svampe gør ved hjernen«, siger Robin Carhart-Harris, der er forsker ved Imperial College London og en del af det team, der har foretaget studiet.

Svampe tager dig til primale dybder

Forskere fra Imperial og Goethe-Universität i Frankfurt, Tyskland, gav 15 personer et skud med flydende psilocybin, mens de lå i en fMRI-scanner. Scanningerne viste, at strømmen af blod gennem forskellige områder af hjernen ændrede sig. Strømningerne er et tegn på, hvor aktive de forskellige områder er.

De billeder, der blev taget, mens de frivillige var under indflydelse af stoffet, blev sammenlignet med dem, der blev taget, mens de samme testpersoner var givet et placebo-stof.

Under påvirkning af psilocybin opstod der en nedsat aktivitet i ‘mindre primitive’ regioner af hjernen forbundet med selvkontrol og tankevirksomhed på høj plan – såsom thalamus, bageste cingulate og mediale præfrontale cortex.

Læs også: Moralpillen deler filosoffer og neuroforskere

Derimod blev aktiviteten i hippocampus og forrest i cingulate cortex øget. Det er områder, der omhandler følelser og dannelsen af erindringer og som oftest kaldes de ‘primitive’ områder af hjernen, fordi det er de første dele, der har udviklet sig. Det er også disse områder, der er særligt aktive, når vi drømmer.

»Vi er glade for resultatet, fordi det passer ind i ideen om, at psykedeliske svampe øger din følelsesmæssige rækkevidde,« siger Robin Carhart-Harris.

Fordele for psykisk syge

Ifølge psykiateren Adam Winstock fra Maudsley Hospital og Lewisham Narcotics and Alcohol Service i London, er der neurovidenskabelige fordele ved denne opdagelse. Psilocybin kan sammen med andre psykedeliske stoffer anvendes terapeutisk, da det har en evne til at trænge dybt ind i de primale hjørner af hjernen.

»Det at drømme synes at være et afgørende redskab for ubevidst følelsesmæssig bearbejdning og læring. Ved at bruge psilocybin til at skabe en drømmelignende tilstand, kan folk håndtere stress eller depression. Det kunne muligvis bearbejde noget af den selvkritik, der hæmmer vores evne til at ændre os og vokse,« siger psykiateren.

Forskerholdet drømmer om at kunne fortsætte med at udforske den potentielle anvendelse af psykedeliske svampe, LSD og andre hallucinogener til behandling af depression.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>