Nyt offshore-center skal hente forskerkræfter i udlandet

Med en milliard kroner fra Dansk Undergrunds Consortium (DUC) i ryggen åbner DTU nu Center for Olie og Gas.

Centret skal fra 1. juli ledes af Bo Cerup-Simonsen, der forlader sit job som direktør for Mærsk Maritime Technology, hvor han blandt andet har stået i spidsen for udviklingen af Triple E-klassen. Nu skal han drive et forskningscenter, der kan levere ‘internationalt orienteret forskning i verdensklasse’.

Sørger du får at pleje karrieren? Tjek de nyeste job på Jobfinder

Milliarden, der udmøntes over en tiårig periode, kom til veje i forbindelse med 2013-aftalen om ændret beskatning af oliemilliarderne i Nordsøen. Her besluttede regeringen og olie- og gasindustriens parter at udvikle en langsigtet strategi for at optimere udnyttelsen af reser­verne i den danske undergrund. Om realiseringen af den strategi siger Bo Cerup-Simonsen:

»Allerførst skal vi have defineret i lidt større detaljegrad, hvad succeskriterierne for centret skal være. Den overordnede vision er, at centret skal bidrage til at øge olie- og gasudvindingen i den danske under­grund, men det skal præciseres, så vi har lidt mere retning på vores arbejde,« siger han.

Brug for udenlandske forskere

Først når de overordnede linjer er blevet lidt skarpere defineret, vil Bo Cerup-Simonsen gå i gang med rekrutteringen af nye forskerkræfter. Men selv med en milliard i ryggen bliver det ikke nogen nem opgave.

»Folk har det jo generelt godt, hvor de er, i denne her branche, så vi skal have udarbejdet en appellerende vision. Det med at være en del af noget, der giver mening, og hvor der er ressourcer til at udforske nye ting – det burde appellere til mange,« siger Bo Cerup-Simonsen og fortsætter:

»Hvordan vi skaber et sted, der er så interessant at være, at de dygtigste forskere gerne vil være en del af det, bliver netop en stor del af vores strategi,« siger han.

Indvindingsgraden skal op

Selvom centrets fokus er på den danske undergrund, er Bo Cerup-­Simonsen ikke i tvivl om, at udenlandske forskere bliver en nødvendig del af det nye center.

»Jeg tror, man vil være nødt til at hente nye kræfter fra udlandet. Forskningsmiljøet skal gerne vokse og styrkes, og det kan godt være, vi kan gøre det ved at tiltrække danskere, der ikke tidligere har været i olie- og gasindustrien, men det er også oplagt at se på at rekruttere fra udlandet,« siger Bo Cerup- Si­mon­sen.

I øjeblikket udnyttes kun 26 procent af de olie- og gasreserver, der findes i den danske undergrund, hvor den tilsvarende indvindingsgrad i Norge og Storbritannien er på henholdsvis 41 og 46 procent. Derfor giver det god mening at lede efter forskere uden for landets grænser.

»Der findes jo nogle af de her dybt specialiserede områder, hvor der er stærke forskningsmiljøer i udlandet, og der kan man sagtens forestille sig, at man kan tiltrække en seniorforskertype, som synes, det kunne være interessant at komme og arbejde med de danske problemstillinger,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>