Olietønder og brugte autodele skal give vindkraft i Tanzania – og på Roskilde Festival

Et par olietønder, en vekselstrømsgenerator, et brugt bilbatteri, en jernstang og noget træ. Det er alt, hvad der skal til for at konstruere vindmøllen Scrapsavonius, der kan lade et bilbatteri op på et døgn ved en vindstyrke på fem meter i sekundet.

Formålet er at dække de små elektricitetsbehov i Tanzanias landsbyer – med materialer, der er tilgænglige for befolkningen.

»Mange steder i Tanzania foregår eksempelvis fødsler ofte uden lys, og der er heller ikke lys til at læse lektier om aftenen. Formålet med Scrapsavonius er at generere strøm til eksempelvis små 40-watts lyskilder og dække de mest basale behov,« siger Nicklas Werge Svendsen, der er en af projektets to ophavsmænd.


Scrapsavonius-møllens navn skyldes en kombination af det engelske ord for affald og navnet på den finske ingeniør, der i 1922 udviklede designet. Møllen bygges af materialer, som folk i Tanzania kan finde på de lokale lossepladser, og den er nem at placere uanset vindretningen, da den drejer om en lodret akse. (Foto: Adam Fribo)

Lokale materialer

De studerende har været på research i Tanzania for at undersøge, hvilke materialer lokalbefolkningen har adgang til. Og på de lossepladser, der findes i alle landets større byer, kan man finde det, der skal til for at konstruere den simple vindmølle.

Navnet Scrapsavonius dækker netop over, at den er konstrueret af skrot – eller scrap – og at den udnytter en konstruktion udviklet af den finske ingeniør Sigurd Johannes Savonius i 1922. Denne type mølle drejer om en vertikal akse – i modsætning til de fleste andre vindmøller, der drejer om horisontale akser. Og i følge projektets anden bagmand, Andreas Skovgaard, er den vertikale akse en fordel, når vindmølle skal konstrueres af folk, der ikke nødvendigvis har mulighed for at undersøge vindforholdene grundigt.

»Den vertikale akse gør den uafhængig af vindretningen i modsætning til en almindelig vindmølle, der skal sættes op imod vinden. Scrapsavonius genererer strøm, ligegyldigt hvor vinden kommer fra,« siger han.

Scrapsavonius er en enkel konstruktion af to overskårne olietønder, der i to etager skaber rotation. I bunden af konstruktionen er et drejehjul af træ forbundet til en vekselstrømsgenerator, der leverer strøm til et bilbatteri, der ifølge de to studerende kan lades op i løbet af et døgns tid ved en vindstyrke på fem meter i sekundet.


I bunden af Scrapsavonius-møllen er et drejehjul af træ forbundet til en vekselstrømsgenerator, der leverer strøm til et bilbatteri, der ifølge de to studerende kan lades op i løbet af et døgns tid ved en vindstyrke på fem meter i sekundet. (Foto: Adam Fribo)

Solceller kan virke mere oplagt til at generere strøm i den solrige del af verden, som Tanzania ligger i. Men hele ideen bag Scrapsavonius er at eksportere et design, som sætter befolkningen i stand til at lave elektricitet stort set uden hjælp fra vesten.

»Solceller kræver vestlige investeringer, da de fleste mennesker i Tanzania ikke har råd til dem. Men det er mennesker, der har en værdighed. Og den værdighed respekteres lidt mere ved at give dem et design, de kan udføre uden hjælp fra vesten. Formålet er ikke, at en eller anden virksomhed skal tjene penge,« siger Nicklas Werge Svendsen.

De to studerende får i øjebliket hjælp af Ingeniører Uden Grænser til at søge legater, der skal finansiere en test af projektet i Tanzania, ligesom de leder efter lokale samarbejdspartnere, der kan udbrede ideen til de lokale.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>