Så kom NemID til mobile enheder – men Java-løsningen lever videre

Der blev tyvstartet nogle steder – men tirsdag den 1. juli blev en længe ventet forbedring officielt en del af statens digitale infrastruktur: NemID via Javascript i stedet for Java, så borgerne nu også kan logge ind med NemID på telefoner og tablets.

Det er ikke bare en teknisk forbedring, men åbner for en ladeport af nye muligheder og udfordringer, fortæller Lars Frelle-Petersen, direktør for Digitaliseringsstyrelsen, da Version2′s redaktion besøger styrelsen som led i årets sommertour.

»NemID på mobil kommer til at flytte rigtig meget for os nu. Det bliver starten på en helt ny mobil æra. Vi har set det i den private sektor, men hos os er det først ved at begynde nu,« siger han til Version2.

Læs også: Nu kan du komme på borger.dk fra en mobiltelefon med NemID

Bankerne har haft frie hænder til at pille og justere på deres version af NemID, for eksempel med kontokig-login, der ikke kræver papkort og engangskode, og der opstod derfor mange muligheder for at logge ind i netbanken på mobiltelefonen med NemID. Omvendt har staten været bundet af lovkrav og tekniske krav i den såkaldte OCES-løsning, som rent teknisk er mere krævende end bankernes NemID-login og stiller højere sikkerhedskrav.

Det er også en af forklaringerne på, at det skulle tage fire år, fra NemID blev lanceret i juli 2010, før danskerne kunne bruge NemID til at logge på offentlige websider fra mobilen og iPad’en, forklarer Charlotte Jacoby, souschef i Digitaliseringsstyrelsen.

»Vi skulle først forhandle og finde penge til en ny løsning. Og så kunne vi lave en foranalyse af de forskellige tekniske muligheder, der var, som ville kunne leve op til vores sikkerhedskrav. Det har taget lang tid, for at forlade Java betød også, at man forlod nogle af de egenskaber i Java, som systemet var designet efter,« siger hun til Version2.

Det måtte heller ikke gå så hurtigt, at det endte med en forkert beslutning, der ikke var langtidsholdbar, siger Cecile Christensen, kontorchef i Digitaliseringstyrelsen, med ansvar for NemID.

Men da NemID blev taget i brug i 2010, var der kommet smartphones, og iPad’en var lanceret. Var skiftet mod mobile enheder ikke allerede begyndt dengang for fire år siden?

»Man lavede kravspecifikationerne for NemID i 2007-2008, men selv i 2010 tror jeg ikke, at nogen forventede, at skiftet ville ske så hurtigt. Det er rigtigt, at det var begyndt at blive interessant dengang, men det var på et gadget-niveau, og det var ikke udbredt at bruge den slags mobile enheder. Det er først sket i de senere år, og det er ikke tippet endnu i forhold til at bruge en normal pc,« siger Charlotte Jacoby.

Hun peger også på, at det ikke er nok bare at gøre NemID klar til mobile enheder. Alt det, man kan bruge NemID til, skal også være brugbart på en mindre skærm, og det tager også tid. Og netop den udfordring er også Lars Frelle-Petersen meget bevidst om.

»Vi skal gå 2.000 selvbetjeningsløsninger igennem på borger.dk og se, om de er klar til mobile enheder. Vi har gjort borger.dk egnet til mindre skærme, men et er at gøre det muligt, noget andet er at tænke det i et mobilt univers. Der kan man roligt sige, at den offentlige sektor endnu ikke er klar til at udnytte den mobilitet, det kan give at have adgang fra telefoner og tablets,« siger han.

Kører videre med Java-løsning

Ud over at NemID i Javascript-versionen ikke kører så hurtigt som forventet endnu, har lanceringen været efter bogen, lyder meldingen fra de ansvarlige for den officielle danske login-løsning. Men at Javascript-appletten nu kører, betyder ikke, at der bliver slukket for den nuværende Java-løsning. Faktisk bliver besøgende fra pc stadig dirigeret til Java-løsningen noget tid endnu, så kun mobile enheder får lov at bruge Javascript-versionen.

»Vi vil udfase Java-løsningen i løbet af året, men kun for login med nøglekort. Der er nemlig nogle medarbejdersignatur-løsninger, der kører videre på Java,« forklarer Charlotte Jacoby.

Læs også: Ny Javascript-NemID kræver en engels tålmodighed på billig smartphone

Læs også: Nets og Digitaliseringsstyrelsen: Ja, den nye NemID til mobilen kører for langsomt

NemID til virksomhedsbrug kommer nemlig i fire forskellige varianter: nøglekort, med hardware, med en fil på computeren – ligesom den gamle Digital Signatur – og med en central signaturserver. Kun dem med nøglekort og central signaturserver kan nu køre på den nye Javascript-løsning.

»Vi har ikke kortsigtet en plan om at udskifte Java-løsningen til de to andre. Heller ikke for NemID på hardware,« siger Charlotte Jacoby med henvisning til den mulighed, man som privatperson har for selv at få sin private nøgle under fuld kontrol, indbygget i et stykke hardware.

Er man en af de få, som har valgt at tilkøbe denne løsning, skal man altså logge på NemID med en Java-applet i en rum tid endnu.

Men for alle andre borgere i Danmark vil Java-appletten og opdatering af Java på maskinen – og Nets’ kvaler med at få NemID til at virke med nye versioner af Java, ikke mindst – snart være fortid. Og råbene om at kunne logge på skat.dk, borger.dk og mange andre offentlige websider fra sin iPad kan forstumme.

»Efterspørgslen har været der i rigtig lang tid. Så derfor er det rigtig fint at kunne efterkomme den nu. Det passer også med, at Digital Post bliver obligatorisk 1. november,« siger Cecile Christensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>