Smart sikkerhedssele skal forhindre bilister i at falde i søvn

Kilometer efter kilometer på en lang, lige landevej, kan få mange bilister til at kæmpe med tunge øjenlåg. Træthed blandt bilister bliver på den måde en del af en kedelig statistik, der relaterer sig til otte procent af alle trafikulykker i EU.

Men den tendens håber spanske ingeniører at stoppe inden længe, når deres opfindelse, som overvåger chaufførens træthed, er klar til at komme på landevejen. Det skriver avisen The Telegraph.

Ingeniørerne har opfundet et sensorsystem, der er indlejret i sædebetrækket på chaufførens sæde og i sikkerhedsselen. Sensorerne måler hjerterytme og respirationsrate, som kan indikere, om chaufføren er ved at blive døsig bag rattet.


Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV), Eesti Innovatsiooni Instituut og University of Manchester håber med Harken-projektet at spare menneskeliv på de europæiske landeveje. Foto: IBV

Vejrtrækning og hjerterytme falder, jo mere søvnig man bliver. Systemet er designet til at kun at måle disse og ignorere rystelser fra bilen i øvrigt. På den måde vil systemet kunne give chaufføren besked, når det er tid til at finde en rasteplads og strække benene.

Projektet går under navnet Harken, og er finansieret af EU’s 7. rammeprogram. Systemet er udviklet i et samarbejde mellem industrien, universiteter og teknologicentre i konsortiet. Det er blevet testet på lukkede vejbaner, og er nu klar til at stå den endelige test i fuld trafik.

Jose Solaz fra Biomechanics Institute i Valencia håber, at opfindelsen snart kan bidrage til at spare tusindvis af menneskeliv. På EU-plan er træthed på landevejen skyld i hele 20-35 procent af de trafikulykker, som har dødelig udgang.

Det skyldes, at døsighed nedsætter chaufførens reaktionsevne og koncentration. Ifølge The Telegraph sker de fleste søvnrelaterede ulykker på lange ture på lige veje såsom motorveje, og oftest mellem klokken to om natten til seks om morgenen eller mellem klokken 14 og 16 om eftermiddagen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>