Studerende vil køle festival-øl med solceller og isobutan

I DTU-området på Roskilde Festival eksperimenterer en gruppe studerende med en teknologi, der skal nedkøle fremtidens festival-øl uden at belaste miljøet.

Konstruktionen, der går under navnet SunBrew, er en maskine, hvis vigtigste ingredienser er kølemiddel, aktivt kul og et solvarmeanlæg.

Hvis man tager konstruktionen fra bunden, så er den nederste del et hulrum med en rist af rør stjålet fra et køleskab og et par frysepinde. I rørene løber der kølemiddel, som i dette tilfælde er isobutan.

Ovenover er der et hulrum med rørføring og aktivt kul, og øverst sidder der et solvarmeanlæg.


De DTU-studerendes konstruktion går under navnet SunBrew og er en maskine, hvis vigtigste ingredienser er kølemiddel, aktivt kul og et solvarmeanlæg. (Foto: Adam Fribo)

»Grundprincippet er egentlig bare at veksle mellem højtryk og lavtryk,« siger Kristian Hentze, der er en af de studerende bag SunBrew.

Ved hjælp af solenergi får SunBrew kølemidlet til at fordampe på konstruktionens nederste etage, og derpå sætter det sig så fast på det aktive kul foroven.

Trykket på nederste etage falder så fra 3 bar til 1,5 bar – og dermed falder temperaturen. For oven sker det modsatte.

Når trykket når tre bar i toppen udlignes det ved hjælp af en ventil, og isobutanen tager væskeform og ledes via rørføring tilbage til nederste niveau.

Når det sker, skal solanlægget lade op igen, og der bliver varmere på nederste etage. Derfor kan man ikke foretage kontinuerlig køling.

Læs også: Soldrevet vaccinekølertæt på WHO-godkendelse


Det var oprindeligt meningen, at SunBrew skulle sælges fra festivalens merchandise-boder, men den endelige konstruktion er blevet for stor og for dyr. (Foto: Adam Fribo)

Det var oprindeligt meningen, at de studerende ville sælge SunBrew fra festivalens merchandise-boder, men den endelige konstruktion er blevet for stor og for dyr.

»Vi har nok været lidt for optimistiske i forhold til, hvad vi har kunnet nå på de tre uger, vi har haft til at arbejde med den. Som den er nu, er den for stor og klodset til at have stående i en festival-lejr,« siger Kristian Hentze.

De studerende bag projektet forsøger nu at få lov til at arbejde videre på SunBrew på DTU for at perfektionere den til kommercielt brug, ligesom de også håber, den kan blive relevant på steder, hvor der ikke er elektricitet til køling.

»Det er bestemt min tanke, at den på sigt skal kunne bruges i u-lande, hvor man jo allerede bruger solceller til små vaccine-køleskabe. Det er måske ikke verdens bedste køleskab, men det giver noget, og det kører på solenergi,« siger Kristian Hentze.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>