Vindmøller bryder i brand ti gange oftere end de officielle tal viser

Det lyder umiddelbart voldsomt, når forskere fra Imperial College London, Edinburgh University og SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i en kortlægning kommer frem til, at ti gange flere vindmøller bryder i brand, end de officielle opgørelser viser.

Ifølge en ny rapport, som britiske The Engineer refererer, sker det omtrent 117 gange om året, at en vindmølle bryder i brand. De officielle opgørelser viser ifølge The Engineer kun 11,7 årlige brande i vindmøller på globalt plan i gennemsnit.

Læs også: Vindmølle brændt ud syd for Ribe

Forskellen skyldes, at de fleste brande ikke bliver indberettet, og mange kommer slet ikke til offentlighedens kendskab. Så for at komme frem til det fulde omfang, trawlede forskerne sig blandt andet gennem myndighedsrapporter, nyhedsartikler og data fra lobbyorganisationer mod vindkraft.

De 117 årlige brande er dog ifølge forskerne stadig småting, både i betragtning af, at der estimeres at være 200.000 vindmøller i drift i hele verden, og at olie- og gasindustrien døjer med tusindvis af brande hvert år.

Læs også: Teknikere dræbt under brand i Vestas-vindmølle

Ikke desto mindre kan den økonomiske betydning være stor. Vindmøllerne er vanskelige at komme til og står afsides, så 90 procent af brandene medfører markant nedetid, eller at vindmøllen bliver totalskadet.

En typisk landmølle koster ifølge forskerne otte millioner kroner, mens en moderne mølle til havs kan være mange gange dyrere. Derfor er der ifølge forskerne god grund til at sikre møllerne bedre mod brand.

Læs også: Løs forbindelse satte ild til Vestas’ supermølle

Lynnedslag er en af hovedårsagerne til vindmøllebrande. Derfor opfordrer forskerne til mere omfattende systemer til lynafledning på møllerne. Desuden kan producenterne gå over til hydraulik- og smøreolie, som ikke kan brænde. Og endelig mener forskerne, at det i nogle tilfælde kan betale sig at installere sprinklere eller andre slukkesystemer i møllerne.

Læs også: Vestas-mølle omdannet til ildkugle – sådan gik det galt

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>