Anmeldelse: Lumia 1020 køber man for kameraet

Nokia har med Lumia-telefonerne efterhånden vist, at kombinationen af den finske hardware og Microsofts styresystem resulterer i glimrende smartphones, hvor det største problem har været et udvalg af apps, som har haltet efter Android og iOS.

Med Lumia 1020 har Nokia først og fremmest skabt en telefon med et kamera, som sætter en ny standard for, hvad man kan med et mobilkamera.

Det spændende kamera har dog også en bagside, som er mest synlig på netop bagsiden af telefonen. Der skal være plads til seks linser og optisk billedstabilisering, og det giver en kraftig bule, som stikker ud fra telefonen, som ellers er designet ligesom de fleste af Nokias Lumia-telefoner.

Bulen betyder, at telefonen ikke ligger fladt på et bord, og den er også stor nok til at få telefonen til at virke mindre diskret i en bukselomme.

Det er ikke ualmindeligt, at de nyeste topmodeller har en lille bule til kameraet, men Lumia 1020-bulen er betydeligt større. Helt præcis stikker den 4 millimeter ud, så telefonen på det tykkeste sted er næsten 1,5 centimeter dyb.

Bulen har dog også visse fordele. Den kan eksempelvis bruges til at få et lidt bedre greb om telefonen, når man vænner sig til den, men andre gange kommer den i vejen.


Bulen er tydelig og rager 4 millimeter ud – men den er dog gjort mindre end i Nokias første telefon med samme kamerateknologi, Pureview 808

Ingen grund til næsenavigation

Overordnet er designet ret velkendt, hvis man har set en Nokia-telefon siden N9 og Lumia 800. Efterhånden begynder man dog at savne nogle tiltag til at gøre telefonen lidt mindre, som eksempelvis at føre kanten af skærmen tættere på kanten af telefonen.

Skærmen er dog en ret imponerende 4,5 tommer med Amoled-teknologi og en opløsning på 1.280 gange 768 pixel. Pixeltætheden er fin, men farverne kan hælde en lille smule mod de blå nuancer, og man skal være glad for mættede farver.

Til gengæld er det rigtig fint med Nokias Supersense-teknologi, som gør det let at bruge skærmen med handsker på. Det slår ‘næsenavigation’ eller balancegangen med en handske i munden på en kold vinterdag med flere længder.

Hardwaremæssigt er der ikke meget at udsætte på telefonen. Windows Phone har vist sig at kunne køre fint på selv meget skrabede specifikationer, og det kan man ikke beskylde Lumia 1020 for at indeholde.

En Snapdragon Q4-processor på 1,5 gigahertz fra Qualcomm med to gigabyte RAM og 32 gigabyte indbygget lagerplads gør telefonen ganske hurtig til de fleste applikationer. Det svage punkt er, når man tager billeder med Nokias kameraapplikation, hvor det kan tage et par sekunder at gemme et billede.

Batteriet på 2.000 milliamperetimer holder ganske udmærket strøm. Medmindre man bruger navigation eller andre rigtigt tunge applikationer, er det ingen katastrofe, hvis man glemmer at sætte telefonen til opladning i løbet af natten.

Som klassisk mobiltelefon er der ikke noget at udsætte på Lumia 1020. Kanterne kan dog være lidt skarpe, så hvis man er typen, som fører lange samtaler, så er et headset en god idé. Det medfølgende headset har dog ørepropper, som er den lidt ubehagelige type, der skal helt ind i ørene. Dem er der mange, som foretrækker, men når man skal tale, får man mere kranielyd, og det kan være distraherende.

Flere danske applikationer

Der er ingen tvivl om, at Lumia 1020 først og fremmest er til dem, der gerne vil have et kamera i deres mobiltelefon, som kan måle sig med mange kompakte lommekameraer. Selvom det er en rigtig god smartphone, så er det kameraet, der skal være det altovervejende argument.

Du skal også have lyst til at pille ved indstillingerne og være parat til at sætte dig lidt ind i grundlæggende fotografering for at få rigtigt gode resultater ud af Lumia 1020. Ellers er du bedre tjent med lillebroren Lumia 925 eller endda sidste års topmodel fra Nokia, Lumia 920, som stadig kan findes på tilbud til noget nær foræringspris i forhold til telefonens kvaliteter.

Læs også: Anmeldelse: Så godt er kameraet på Nokias Lumia 1020

Windows Phone er også begyndt at indhente lidt af det, der manglede, da Version2 så på Lumia 925 for et par måneder siden. Der mangler stadig især danske applikationer, men Danske Banks Mobile Pay er kommet, ligesom den af nogen længe ventede Instagram-applikation også er blevet klar til Windows Phone.

Designmæssigt begynder vi at have set den samme telefon i forskellige størrelser et par gange fra Nokia, og designet er ikke helt så vellykket på de største modeller i forhold til de små telefoner. Nokias telefoner er stadig solide, og det er nok også takket være designet, men efterhånden vil vi godt se noget nyt, når finske Nokia bliver overtaget af Microsoft.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>