Blog: 2013: Spættens år

2013 går over i historien som “Året Gerald Weinbergs spætte viste sig at holde vand.”

(Hvis du opfatter dig selv som en del af IT branchen, men ikke kan afkode den sætning, er du en del af problemet.)

Vores moderne IT infrastruktur er byggesjusk.

Der står nogle enkelte vidunderlige katedraler hist og her, typisk håndbygget af et enkelt geni, Knuths MetaFont f.eks, men resten er skrammel kastet sammen i stor hast uden hensyntagen til andet end profit på den korte bane.

Det var det der for mange år siden fik Gerald Weinberg til at sige “If builders built buildings the way programmers wrote programs, then the first woodpecker that came along would destroy civilization.”

Jeg behøver ikke komme med en lang liste af eksempler, at nævne CSC & Rigspolitiets FTP server med persondataregistre og de millionvis af passwords og kreditkort informationer der er stjålet i årets løb, kan gøre det.

Men det næsten bare “business as usual”, det der gør 2013 til et historisk år, er Snowdens afsløringer.

Den vigtige afsløring er ikke at NSA aflyttede Merkels mobiltelefon, eller at de ikke har en skid styr på deres interne sikkerhed.

Den vigtige afsløring er at frem for at gå foran, som man har gjort i andre infrastruktur-sammenhænge, fra kloaker til luftfart, hvor samfund har opstillet normer og krav, har de vestlige landes regeringer været 100% tilfredse med skramlet og udnyttet alle hullerne deri til at indføre et totalovervågningssamfund, hvis lige ikke er set nogensinde og knapt nok forudsagt i science fiction.

Det har, i ordets egentligste forstand “destroyed civilization”, ihvertfald civilizationen som vi troede vi kendte den med “§72 Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden [...]“ osv. osv.

For at føje spot til skade, bliver vi bedt om at bukke os forover og “blive glade for det på den lange bane” — Af vores statsminister.

Thomas Midgley blev af sin samtid hædret med stort alt hvad der kunne hænges på ham bortset fra en Nobelpris i Kemi, for blandt andet freon og tetraetylbly.

Senere viste freon sig at æde vores ozonlag og “TET” reducerede vores intelligens.

Jeg kan godt forstå Bill Gates har travlt med at være filantrop, for han er på vej over i historien på samme vis: En meget, meget stor procentdel af skylden kan direkte tilskrives Microsofts ensidige fokus på markedsdominans og penge — og til helvede med al forskning i IT- og netværkssikkerhed.

Forskellen er, at hvis man holder op med at hælde Freon ud i luften forsvinder det med tiden, langsomt, men det forsvinder.

Når man holder op med at hælde bly i benzinen bliver luften også renere og efter nogle år kan man måle at teenagerne bliver mindre tumbede.

Men jeg ser ingen chance for at vores politikere nogensinde opgiver overvågningssamfundet.

Som magtmiddel er det simpelthen alt for bekvemt at vide hvad alle går og foretager sig.

Finder man noget man ikke kan lide iklæder man sig landets farver, mumler forblommet om statenssikkerhed og fjerner dem der ikke klappede entusiatisk nok.

Og der er ingen måde IT-folkene kan stoppe forsyningen af klytkode, der er altid en eller anden der er villig til at underbyde og levere hvad der bliver bedt om, uanset hvor tåbeligt man kan se det vil være.

Så 2013 blev spættens år.

Året hvor vi opdagede at spætten havde hakket sig igennem en af de stolper vores civilization er funderet på, en stolpe ingen troede der nogensinde ville blive problemer med.

Eller som Jefferson skrev det: “We hold these truths to be self-evident…”

phk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>