Blog: Det er ikke eksakt videnskab!




Hvordan finder vi så et præcist svar? Ultimativt gør vi dette ved faktisk at tælle bilerne som passerer linjen inden for en time (det giver i det mindste svar på, hvor mange biler der passerede linjen netop dén time), men dette ville jo svare til at sige til vores kunde (eller sponsor, eller styregruppe): “Når projektet er afsluttet, kan vi fortælle dig hvornår vi kan levere”. Det er ikke godt nok og i min optik en udtalelse, som ligger milevidt fra, hvad agile egentligt handler om.

Den agile fremgangsmåde til at finde et svar på hvor mange biler der passerer linjen inden for en time er at tælle biler i ti-minutters-intervaller og give et opdateret forcast for hvert interval. Lad os sige at vi tæller biler de første ti minutter, og når til det resultat at 400 biler har passeret linjen når tiden er gået. Vores forventning vil baseret på dette være, at 2400 biler vil have passeret linjen, når en time er gået. Hvad vi med sikkerhed kan sige er, at 400 biler vil have passeret linjen efter en time, for dem har vi jo allerede talt. Vores forcast efter ti minutter vil altså være, at mellem 400 og 2400 biler vil have passeret linjen, når en time er gået. Hvis vi de næste ti minutter blot tæller 100 biler, vil vores forcast efter 20 minutter være, at mellem 500 og 1500 biler vil have passeret linjen, når en time er gået. Tæller vi yderligere ti minutter med 300 biler som resultat, vil vores forcast efter 30 minutter være, at mellem 800 og 1600 biler vil have passeret linjen, når en time er gået. Fortsætter vi på denne måde, vil vi efter hvert interval af ti minutter have et nyt forcast, som bliver mere og mere præcist, indtil det endelige resultat foreligger.

På samme måde er det med agile projektplaner: Vi foregiver ikke at kunne regne den præcist ud, men vi giver hele tiden vores bedste bud som et retvisende billede af, hvordan vi opfatter projektets omfang og fremdrift. Over tid bliver vores forudsigelser mere og mere præcise, og vi kan handle udfra om forcastet giver et acceptabelt udfald, eller om vi skal iværksætte yderligere foranstaltninger. Vi vil for eksempel i et projekt kunne forcaste følgende: “Vi vil være færdige i fjerde kvartal næste år”. Lidt senere vil vi kunne sige: “Vi vil være færdige i november måned”. Og endeligt: “Vi vil være færdige 7. november”.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>