Blog: E-bøgers storhed og fald?

Læser du e-bøger?

Kan du huske dem ligeså godt som dem du har siddet fysisk med i hånden?

For et stykke tid siden så jeg nogle henvisninger til en videnskabelig undersøgelse der viste, at man hverken husker eller forstår bøger man har læst elektronisk nær så godt som bøger man har haft fysisk i hånden.

Undersøgelsen blev refereret i en artikel på popularmechanics.com, men da jeg ikke har login dertil, kunne jeg kun se de indledende bemærkninger. Og siden har jeg ikke kunnet genfinde den – så dem der vil har faktuelle referencer må hellere stoppe her… (eller sende mig et link)

Men pointen var, at da læsning er en meget ny disciplin for mennesker har vi ikke udviklet et hjernecenter til tekstgenkendelse. I stedet bruger vi den motoriske og den rumlige del af hjernen til at huske det vi læser. Det vil sige at højden af bogens højre og venstre side hjælper os til at huske hvad der sker hvornår i en roman. Det at man fysisk skal tage 1/3 del af siderne og vende for at gå tilbage og se hvad det egentlig var han sagde der i begyndelsen.

Hvis man er typen der skriver noter i margen, så kommer de også mere naturligt ind i sammenhængen end de – i øvrigt smart søgbare – noter man kan skrive ind i sine e-bøger.

Konteksten er fysisk. “Jeg skrev på en af den første 100 sider.”

Det ligger meget godt i tråd med det usability-eksperten Jakob Nielsen har sagt i 15 år, nemlig at man ikke læser hvad der står på en skærm. Man skimmer det. Derfor bliver web-sider mere læsevenlige hvis man fremhæver nøgleordene.

Så husker man ikke hele siden, men man husker hovedbudskabet. Hvilket er fint til websider, men ikke nødvendigvis yder retfærdighed til en roman hvor forfatteren har gjort sig umage med dialog og formuleringer.

Desuden har de fysiske bøger den fordel at de ved deres blotte tilstedeværelse minder en om at man jo er i gang med en bog. Først nu hvor jeg sidder og skriver dette kommer jeg i tanke om at jeg egentlig fik startet på en e-bog for 2 år siden. Min eneste. Den blev jeg aldrig færdig med.
Derimod bliver jeg dagligt mindet om de 4 bøger jeg er i gang med i fysisk form. At tiden så ikke er til at få læst så meget videre er en anden historie.

Men spørgsmålet er:

Husker I jeres e-bøger?

Har I fravalgt dem?

Skriver I også alt ud som er på mere en 2 sider inden I læser det?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>