Blog: Min private VM-server

Som de fleste andre nørder har jeg engang imellem behov for at have et antal maskiner, jeg kan ”lege” med. Dvs. lave nogle forsøg og derefter ”lægge maskinen ned” igen. For noget tid siden vandt jeg en HP Microserver N40L i en konkurrence og tænkte, at jeg ville bruge den til formålet.

Serveren kom med en 250 GB disk, og jeg havde en 1 TB liggende, så der kom en ekstra i. Så melder spørgsmålet sig hurtigt ”Hvad skal jeg så installere på den ?”
Nu er jeg ivrig følger af Hak5 på http://revision3.com/hak5, og i et af afsnittene taler Darren om et stykke software kaldet Proxmox ( http://proxmox.com/ ). Så, ind på download sektionen og fat i et iso image.

Issue : N40L har intet CD / DVD drev, og jeg har ikke et SATA DVD drev liggende.Så jeg installerede iso’en på en USB stick og bootede systemet. Desværre kom serveren ud og fortalte mig, at den ikke kunne finde et optisk drev ( D’OH – det vidste jeg nu godt i forvejen ). Hmm.. Nød lærer nøgen kvinde… at tage det som en mand ?!?!? Så jeg fandt en artikel ( http://c-nergy.be/blog/?p=897 ), hvor en ”Griffon” har haft samme udfordring men havde en ret så smart løsning på problemet : Boot systmet via USB, afbryd installation, mount usb drevet med :

og kør installationen via det nye ”drev”. Selve installationen er ret så intuitiv, så dén vil jeg ikke gå dybere ned i. Når man så har installeret serveren, og den booter, får man en opstartsskærm, som fortæller hvad, man skal gøre :

Og så er det bare at gå ind på IP adressen via en browser og oprette nye maskiner via brugerfladen, som er ret så enkel at gå til ( det er dog ikke et billede af mit eget setup ) :

Klik på Create VM og følg instruktionerne. Easy Peasy.
Nå, nu har man så sådan en fætter kørende, hvad skal man så bruge den til ?

Jeg sidder en hel del og koder – dels for hyggens skyld og dels for at lave småprojekter til mit eget konsulentfirma. For at holde styr på mine projekter og koder har jeg oprettet en virtual maskine med LAMP ( Linux Apache MySQL og PHP ) og Joomla med et projektstyringsværktøj samt Subversion til at holde styr på min kode.

Til ét projekt har jeg brug for at udvikle til Linux. Nu ligger Windows på min laptop, og jeg har ikke lige interesse i at installere andre operativsystemer på den, så jeg har valgt at oprette en virtuel maskine med en OpenSuse 12 som udviklingsmaskine med Eclipse som IDE og naturligvis Subversion for at synkronisere koden med min server. En lækker ting ved Proxmox er, at der er en faktisk rigtig ok web klient med. Det gør, at jeg kan forbinde mig via internettet til min server vha. en browser og tilgå min udviklingsboks. Ok, det er også muligt via remote desktop, men jeg har af ren dovenskab ikke opsat det.

Bortset fra udviklingsværktøjer ( IDE, compiler etc. ) ligger alle andre ting på LAMP serveren og bliver synkroniseret hhv. via et CRON job ( dokumenter etc. ) eller manuelt ( source kode ).

Andre gange har jeg behov for at ”lege” med distribuerede systemer med flere servere, og så er det en smal sag at oprette én base server og klone den til flere. På dén måde kan jeg teste et simuleret netværk / cluster / mini system. Så alt i alt har mit lille system hjulpet mig rigtig godt. Det tager ingen tid at spinne en ny testmaskine op, når jeg skal lave forskellige opgaver, vil teste nye værktøjer, patches etc. Har også dedikeret en del plads til at lægge min DVD samling over på, så skiverne kan pakkes ned i kælderen.

Det her var en lille intro til Proxmox, men jeg håber, I har fået mod på at ”lege” lidt med det – jeg har i hvert fald ikke fortrudt det.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>