Blog: Sådan hjælper IT patienter og pårørende

Brugercentreret design indenfor sundhedsområdet handler virkelig om liv eller død. Nyt medicinsk udstyr eller teknologier, forskning og test af nye præparater, patientjournaler, hospitaler eller hverdagens sundhedsundersøgelser – vi kommer alle før eller siden i kontakt med sundhedsvæsenet. Der har været skrevet meget om elektronisk patient journal og systemer til primært professionelle brugere og, men jeg mener også, det er vigtigt at inddrage, hvordan IT kan forbedre hverdagen for patienter og pårørende.

Brugervenlige websites giver vigtig information til patienter og pårørende

Det starter allerede ved mistanken om en sygdom, hvor brugerne kan finde hjælp og vedledning i online opslagsværk. Det har haft enorm betydning for patienter med mere sjældne sygdomme at kunne finde seriøs information online, som den praktiserende læge ikke umiddelbart har kunnet levere. Men også i de mere almindelige tilfælde, hvor en bruger søger efter oplysninger om, hvad hoste kan være symptom på, kan være nettet været en stor hjælp. Vores undersøgelser viste også, hvor vigtigt det er at prioritere informationen og starte med de mest almindelige sygdomme først. Med andre ord er hosten i langt de fleste tilfælde symptom på forkølelse eller influenza snarere end lungekræft.

Også når diagnosen er stillet, vil især de pårørende forsøge at finde mere information online – især hvis det har været overvældende at forholde sig til en alvorlig diagnose. Og endelig er der patientfora, hvor medlemmerne kan udveksle gode råd og støtte hinanden. Dette eksempel fra et amerikansk forum viser et imponerende antal indlæg og hurtige svartider.

Systemer kan hjælpe patienten med hverdagen

Kroniske sygdomme kræver typisk, at patienten tilrettelægger sit liv efter de begrænsninger sygdommen giver, og den løbende behandling, der kræves.
Et liv med diabetes kræver eksempelvis, at patienten har styr på sin kost, motion og insulinbehandling, og her kan nøgletal – både fra patientens egne målinger, men også fra ambulatoriebesøg – vises i systemer, der giver både patient og behandler overblik over, hvordan det går. Patienten får således et overblik over, hvordan det går, og hvordan ændringer i hverdagen gør en forskel.
Løbende opsamling af målinger vil også være et vigtigt redskab for forskning og tilrettelæggelse af den optimale behandling af patienten.

Forebyggende sundhedsapps

Og så er der alle de apps, der er udviklet til at hjælpe os til en sundere livsstil. Forskere i adfærdsændrende kampagner er meget interesseret i ’nudging’, altså at få os til at ændre adfærd ved hjælp af små puf i den rigtige retning. Apps som MyFitnessPal hjælper med at holde styr på kost og motion og giver opmuntrende beskeder om, at man er på rette vej. Endomondo er et andet eksempel på en app, der holder styr på løberuter, tider og som forsøger at motivere ved at sende udfordringer, og som i øvrigt sender data til MyFitnessPal.

Mit bud er, at vi i fremtiden kommer til at se meget mere integration af data fra forskellige kilder i et samlet billede af vores sundhedstilstand. Forhåbentligt vil det hjælpe os til at omsætte de gode intentioner til handlinger og til at motivere os til at fortsætte. Indtil da er det desværre alt for nemt at ignorere Endomondos udfordringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>