Danske studerende har forkerte forventninger til ingeniørfag

Universiteternes rekrutteringsmateriale forvirrer studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. De studerende bliver skuffede, når de bliver mødt med grundforløb i matematik, i stedet for ekspeditioner og timer i laboratorium. Det skaber frustrationer, som i værste tilfælde får studerende til at droppe ud.

Det viser en ny kvalitativ undersøgelse, hvor 38 personer er blevet interviewet over tre år – fra gymnasiet til første år på universitet. Samtlige studerende i undersøgelsen havde helt andre forventninger til studiet, end den hverdag de mødte på deres nye studie.

»De studerendes forventninger til deres nye uddannelse er ikke naiv. Universiteterne har måske været lidt for ivrige efter at tegne et glansbillede af studerende, der står og arbejder i laboratoriet. Derfor bliver man overrasket, når man starter på universitetet og som det første møder auditorieundervisning i matematik og fysik. De unge møder en kløft, fordi de ikke har dannet et reelt billede af, hvordan man rent faktisk studerer på de forskellige fag,« siger Henriette Tolstrup Holmegaard, postdoc ved Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet

Mange af universiteternes rekrutteringskampagner slår sig op på den undervisningen, som de studerende først møder på 2. eller 3. år på studierne. Derfor bliver de unge forvirrende, når de bliver mødt med store grundforløb i eksempelvis matematik og fysik.

»Kurserne er svære at relatere til hverdagen og de forventninger, de studerende fik efter at have set universiteternes rekrutteringskampagner. De studerende ved, at de skal bruge matematik og fysik – men det er svært at se til hvad,« siger Henriette Tolstrup Holmegaard og fortsætter:

»De fleste forventede, at de kunne bruge naturvidenskaben til at forstå verden omkring os og forstå de store sammenhænge i livet. Uanset om det var ting i hverdagen eller universets store spørgsmål.«

Konsekvensen af forvirringen er, ifølge Henriette Tolstrup Holmegaard, at de studerende spilder utrolig meget energi på at tilpasse sig en situation, de ikke var forberedt på. Det kan betyde, at de aldrig rigtig bliver integreret i studiet, eller i værste tilfælde dropper ud.

Hun foreslår, at unge skal søge andre kilder til information om deres fremtidige studie end det rekrutteringsmateriale universiteterne tilbyder. Derudover mener hun at universiteterne skal sørge for at koble teori og praksis sammen i de første år.

Ifølge OECD er de tekniske og naturvidenskabelige universitetsuddannelser dem med de største frafald.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>