DR booster mediearkivet og flytter kulturskatten ud af huset

Danmarks Radios omfattende mediearkiv består af op imod 4 petabyte billede og lyd, som koncernen har gemt på to spejlede båndstationer bestående af rækker af fysiske bånd, der hentes og indlæses digitalt af en robotarm.

De står begge i kælderen under DR Byen på Amager, men snart skal den ene af de stationer flyttes, så ét af kongerigets mest kulturtunge arkiver af sikkerhedsmæssige årsager ikke er samlet på én fysisk lokation.

»Hvis der nu kom en stor jumbojet og bragede ind i huset, eller hele kælderen blev oversvømmet i en stormflod, så mister vi jo hele vores kulturarv. Vi snakker om cirka 300.000 timers video og cirka en million timers lyd, så det er jo en meget stor del af Danmarks historie, vi har liggende i kælderen – i high resolution,« siger Ole Hybæk, der er teamleder for Arkivsystemer hos DR, til Version2.

For at optimere medarbejdernes adgang til forskelligt arkivmateriale er DR’s arkiv inddelt i et såkaldt ‘hierarchical storage management’-system (HSM), hvor materiale af ældre dato er gemt på fysiske bånd, mens nyere materiale er lettere tilgængeligt via lokale harddiske. Medarbejdere kan så efterspørge arkivmateriale fra båndstationerne via systemet.

Båndstationerne anvendes, fordi de er langt billigere i drift end snurrende harddiske. De lokale, hurtigere drev har dog højst kapacitet til at dække DR’s samlede produktion en måned tilbage i tiden, hvilket i øjeblikket lægger pres på de to robotter, der skal holde styr på DR’s evigt voksende båndarkiv.

Udvider bufferen til et år

Samtidig har DR igennem længere tid søgt at finde en løsning, hvor den ene båndstation kunne komme i behørig fysisk afstand fra sin tvilling, men har været udfordret af det pres, der er på robotterne fra gravelystne medarbejdere.

Løsningen er en 500 TB disk, der skal give hurtigere adgang til det seneste års DR-produktioner.

»Én af de ting, vi gerne vil, er at migrere mere materiale til disk, sådan så vi har et vindue, der er større, end det er i dag – helst op imod et lille års penge,« siger Peter Macskassy, der er teamleder for Infrastruktur hos DR, til Version2 og fortsætter:

»Disken kommer fra samme leverandør, som har leveret resten af HSM-systemet og koster ifølge en udbudsbekendtgørelse lidt over 1,3 millioner kroner. Med den kan medarbejdere tilgå arkivmateriale et år tilbage i tiden, uden at slide på båndrobotten, hvilket især er en fordel på denne tid af året.«

»Grunden til, at vi gør det nu, er, at der er meget store krav til robotten, der henter materiale op. For eksempel har vi på denne tid af året en del produktion af kavalkader, så der hentes meget materiale, som har været lavet hen over året, og det skaber en relativ stor belastning på robotten,« siger Peter Macskassy til Version2.

Oven i omstruktureringen af HSM-systemet er DR i gang med at konsolidere deres bånd-arkiv fra 1-terabyte- til 8-terabyte-bånd, hvilket kan gøre svartiden på forespørgsler endnu langsommere, da det vil øge risikoen for, at to forespørgsler rammer det samme bånd og derved skaber yderligere ventetid, forklarer Peter Macskassy.

Én robot skal væk

Han ser derfor flere gevinster ved den nye disk, da det vil tage toppen af forespørgsler på bånd-systemet og samtidig være mere fleksibelt i forhold til enslydende forespørgsler – og så går det også hurtigere.

»Ikke alene minimerer vi impacten på robotten, men vi kan faktisk også optimere hastigheden på selve overførslen, så brugerne oplever en hurtigere tilgang til materialet,« siger Peter Macskassy til Version2.

Båndstationerne er inddelt i en primær og en sekundær. Sidstnævnte tilgås kun, når der er fejl på den primære, men så længe der er pres på de to robotter, har mediekoncernen været afhængig af at holde begge robotter tæt ind til kroppen.

Med et boostet arkiv-system kan DR begynde processen med at flytte den sekundære robot. Det er endnu ikke fastlagt, hvor den kommer til at bo, men Peter Macskassy forventer, at den nye adresse vil blive fastlagt i starten af det nye år.

»Der er et udbud i gang – svarene er ikke kommet ind endnu, og beslutningen er derfor heller ikke taget, men det skulle vi meget gerne vide mere om i starten af det nye år,« siger Peter Macskassy til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>