Finans-it-kæmpe droppede Windows: Linux lettere at vedligeholde

EPayment-virksomheden Worldline, der blandt andet beskæftiger sig med at overvåge milliarder af finansielle transaktioner på en daglig basis over hele verden, anvender Linux el. Unix-baserede operativsystemer i deres forretningskritiske struktur. Det kunne chef for sikkerhed i virksomhedens belgiske afdeling Peter Johannes fortælle, da Version2 var inviteret af Wordline på rundvisning i virksomhedens afdeling i Bruxelles i Belgien.

Worldline anvender både open source-produkter, som virksomheden selv tilpasser, proprietære produkter og almindelige Windows installationer. Sidstnævnte er dog kun i forhold til de dele, der relaterer sig til det, Peter Johannes kalder ‘office’.

Det vil sige mail og andre kontorapplikationer. På den del af virksomhedens systemer, der håndterer transaktioner, autentifikationer og internet-relaterede aktiviteter. Eksempelvis e-commerce-håndtering, anvender Worldline enten Linux eller en Unix-affart.

Det er ikke fordi, Peter Johannes mener, Linux er mere sikkert end Windows. Og så alligevel. Den primære årsag, fortæller han, er, at Windows ikke nødvendigvis kan håndtere transaktionsmængden. Og dertil er det et spørgsmål om vedligehold.


Worldlines Xenta-kortterminaler er blandt andet udbredt på det nordiske marked. Den kører en kombination af Linux og Java

»Den anden forklaring er mængden af vedligehold, som det kræver. Med Linux og andre Unix-lignende systemer, der ved vi, at vi kan håndtere det. Med Windows har vi tidligere haft nogle dårlige oplevelser.«

Han fortæller, at tidligere har Worldlines e-commerce løsninger kørt på en Windows-platform, men virksomheden valgte at overgå helt til Unix- og Linux-systemer, fordi patching var lettere at håndtere.

Læs også: Pensioneret Windows XP i rejsekort-automater er en sikkerhedsrisiko

Men Linux-distributioner skal jo også patches?

»Ja, men systemerne er meget enklere. Vi kan nemt lave et Linux-system, som kun indeholder de komponenter, vi har behov for,« siger Peter Johannes og fortsætter:

»Vi vælger lige det, vi har behov for. Det er langt lettere at gøre med Linux end med Windows.«

Han fortæller, at Worldline – ikke bare i Belgien, men generelt – således ikke anvender en Linux-distribution som sådan. I stedet skræller de eksisterende løsninger ned, så de bliver så små og simple som muligt.

»Det er virkelig nemt at reducere det til det, du har behov for. Og så kan man vedligeholde det. Og eftersom der kun er tale om det, man har behov for, så ved vi også præcist, hvordan det er meningen, det skal opføre sig,« siger han.

»Det er ikke et spørgsmål om, at Linux generelt er bedre, men det kan skæres ned.«

Og jo mere simpelt, systemet kan gøres, des lettere er det at overskue og dermed sikre, siger Peter Johannes, og understreger, at det er hans egen opfattelse, og at der jo godt kan være virksomheder, der har andre tilgange til vedligehold af forretningskritiske systemer.

Ud over håndtering af finansielle transaktioner, står Worldline også bag flere betalingskortterminaler, som bliver anvendt i blandt andet Danmark. Flere af dem kører i øvrigt en kombination af blandt andet Linux og Java.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>