FN erklærer 2014 for det internationale år for…Krystallografi

På forslag fra Marokko godkendte FN’s generalforsamling i juli 2012 en resolution, der erklærede 2014 for Det Internationale År for Krystallografi. Året skydes officielt igang med en konference i Paris 20.-21. januar 2014.

Målet med aktiviteterne gennem året er at øge kendskabet til krystallografi i den brede befolkning og den betydning krystallografi har for den teknologiske udvikling i det moderne samfund

Röntgen, von Laue og to gange Bragg

Røntgenstråling blev opdaget af Wilhelm Röntgen i 1895 – han blev belønnet herfor med den allerførste Nobelpris i fysik 2011. Men det var en anden tysk forsker og to englændere, der påviste, hvordan de energirige stråler kunne udnyttes.

Max von Laue opdagede i 1912, at røntgenstråling blev afbøjet (diffrakteret) i krystaller. Året efter viste, William Henry Bragg og William Lawrence Bragg (far og søn), at det var krystalstrukturen, der bestemte formen af afbøjningsmønsteret – om omvendt kunne man derved ud fra diffraktionsmønsteret finde atomernes placering i krystallen.

Max von Laue modtog Nobelprisen i fysik i 1914, de to gange Bragg modtog Nobelprisen i fysik året efter. På den tid gik det hurtigere end i dag med at modtage Nobelpriser for store nyopdagelser.

Det blev startskuddet til grundlæggelsen af krystallografi som en separat videnskab, som bl.a. anvendes til udvikling af nye materialer og lægemidler.

Krystallografiske undersøgelser foregår i dag med store synkrotroner som Max IV, der bygges i Lund, og nyere anlæg i form af fri-elektron lasere i bl.a. Hamburg.

Læs også: Nu starter byggeriet af Nordens største synkrotron

Læs også: Dansk udstyr i verdens kraftigste røntgenlaser

Udover at Det Internationale År for Krystallografi markerer hundredåret for de første nobelpriser til von Laue og Bragg’erne, markerer det også 50-året for tildelingen af Nobelprisen i kemi til Dorothy Hodgkin i 1964, som hun modtog for kortlægningen af bl.a. penicillin og vitamin B12.

I alt er mere end 25 Nobelpriser i fysik, kemi eller medicin tildelt for opdagelser inden for krystallografi.

Efterfølges af Lysets År

Det Internationale År for Krystallografi arrangeres af International Union of Crystallography og Unesco.

Hos Unesco ser man det som en bindeled mellem Det Internationale År for Kemi i 2011 og Det Internationale År for Lys i 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>