For høj fart ser ud til at være årsag til fatal tog-afsporing i New York

Søndagens voldsomme togulykke i New York skyldes måske et bremsesvigt. Personer tæt på efterforskningen siger til Wall Street Journal, at toget ikke bremsede som normalt på vej ind i en skarp kurve, hvor hastigheden hurtigt skal falde fra 110 km/h til mindre end 50 km/h på kort tid.

Toget bestod af syv vogne og et diesellokomotiv, som alle afsporede. Fem væltede om på siden, og samtidig ramlede toget ind i en række parkerede biler. Tre af de fire personer, der er omkommet, blev slynget ud af toget. 11 Personer er stadig i livsfare. I alt 150 mennesker var ombord på toget.

Flere passagerer har udtalt, at toget kørte mærkbart hurtigere end, det plejer. New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, sagde søndag, at efterforskningen i første omgang ville have fokus på togets fart, da der ikke umiddelbart var fejl at spore på skinnerne.

Togføreren blev selv såret ved ulykken og har derfor endnu ikke udtalt sig til medierne, men har ifølge myndighederne fortalt, at han forsøgte at bremse. Uden held. Han har 20 års erfaring på strækningen.

Afsporingen skete i den nordlige bydel Bronx, og toget kom så tæt på Hudson River, at en af vognene lå lige ved bredden.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at selskabet Metro North, som ejer det afsporede tog, er i problemer. I juli kørte et godstog med ti vogne af sporet i nærheden af søndagens ulykkessted. I maj stødte et af selskabets tog sammen med et andet tog i Connecticut. Da kom 70 personer til skade.

Togets ‘event-recorder’, en sort boks for tog, er fundet, og myndigheder går nu i gang med at undersøge, hvorvidt bremsesvigt og/eller fart var årsag til ulykken. Ifølge Walls Street Journals kilder indikerer mønsteret af afsporede vogne og deres afstand fra skinnerne, at toget har kørt for stærkt.

I 2015 skal alle amerikanske jernbaneselskaber installere et omfattende sikkerhedssystem i sine tog. Et af systemet primære funktioner er et computernetværk, som automatisk kan sænke farten eller stoppe tog, der har for høj fart mod skarpe sving eller andre farlige sektioner på banen.

Metro North har meddelt, at selskabet ikke når deadline i 2015. Der er dog ingen, der ved, om systemet kunne have hindret ulykken.

Systemet skal ellers have samme funktion som det europæiske ATC, der blandt andet er installeret i Danmark og forhindrer lignende ulykker. ATC var derimod ikke på den strækning, hvor et spansk højhastighedstog forulykkede i juli.

Læs også: Her kører det spanske ulykkestog af sporet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>