Forsvaret køber inspektionsskib til Arktis for over en halv mia. kr.

Søværnet kan se frem til at få udvidet sin værktøjskasse med endnu et inspektionsskib, der skal sikre en fleksibel løsning af opgaverne især i de arktiske områder.

Købet er aftalt i det nuværende forsvarsforlig, men bliver nu formelt sat i værk gennem et aktstykke. Det lyder på 513 millioner kroner, og ministeriet forventer at have skibet til sin rådighed fra ultimo 2016, så det kan komme i operativ tjeneste fra 2018.

Søværnet har i forvejen to inspektionsskibe i samme klasse kaldet P570 Knud Rasmussen og P571 Ejnar Mikkelsen. De har været i operativ tjeneste siden henholdsvis 2008 og 2009. De to skibe er bygget af Karstensens Skibsværft A/S i Skagen, men det er endnu ikke afklaret, om det nye skib også bygges der, oplyser værftet til Ingeniøren.

Det nye skib skal afløse den sidste inspektionskutter i Agdlek-klassen og vil blandt andet give bedre sødygtighed, større udholdenhed og mulighed for at lave flere typer opgaver fra fiskeriinspektion over patruljetjeneste til bekæmpelse af forurening, skriver ministeriet. Samtidig kan skibene bruges i internationale opgave, hvis det er nødvendigt.

Skibsklassen er udstyret med helikopterdæk, men har ingen hangar. Det betyder konkret, at forsvarets helikoptere kan lande på dækket og have kortere ophold (se video), men skibene kan ikke medbringe helikopter som sådan.

Skibet er udstyret med en 76 mm kanon og inkluderet i prisen er 40 millioner kroner til et ildledelsessystem, som også overvejes til de to øvrige skibe. Om de to skibe får systemet, vil afhænge af de igangværende analyser af forsvarets opgaver i Arktis, skriver Forsvarsministeriet.

*Deplacement: 1720 tons
*Længde: 71,80 meter
*Bredde: 14,6 meter
*Dybgang: 5 meter
*Motor: 2 x B&W ALPHA 8L27/38 på hver 2720 kW ved 800 rpm.
*Fart: 17 knob
*Rækkevidde: 3000 sømil
*Besætning : 18 mand, men mulighed for op til 43
*Bygges af Karstensens Skibsværft A/S, Skagen.

Knud Rasmussen-klassen er baseret på det samme system af modulære containere, StanFlex, der indgår på andre af forsvarets skibe. Skibene har to containerpositioner, hvor søværnet alt efter den konkrete opgave kan bevæbne skibene yderligere med eksempelvis antiubådstorpedoer og/eller Evolved Sea Sparrow missiler.

I den nye anskaffelse indgår også moduler, der kan bruges til udlægning af flydespærringer samt udstyr til forskningsstøtte og søopmåling.

Forsvarsministeriet anslår de samlede levetidsomkostninger for skibet til én milliard kroner over 30 år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>