Havarirapport: Utæt skot førte til 16 meter vand i Emma Mærsk

Den alvorlige lækage, som 1. februar 2013 satte mega-containerskibet Emma Mærsk ud af spillet under konvojsejlads i Suezkanalen, skyldes et mekanisk havari på én af skibes agterpropellere, der bruges til manøvrer. Et utæt skot indtil hovedmaskinrummet accellererede skaden.

Det fremgår af Den Maritime Havarikommissions havarirapport om forløbet.

Ifølge rapporten knækkede flere skrueblade af propelleren, som på grund af ubalance rev hul i den akselgang, hvor propelleren var placeret, hvilket igen førte til, at hele akselgangen blev fyldt med vand.


Den skadede agterpropeller, hvor flere af skruebladene er knækket af. (Foto fra havarirapporten)


Brudfladen, hvor skruebladet er knækket af. (Foto fra havarirapporten)

Selvom skottet mellem akselgangen og hovedmaskinrummet skulle være vandtæt, kunne det ikke modstå vandets tryk, og til sidst blev også hovedmaskinrummet fyldt med vand.

Læs også: 16 meter vand i maskinrum på Emma Mærsk

Når skottet gav efter, skyldes det ifølge rapporten utætte tætninger ved kabelføringer og nogle ’uønskede egenskaber’ ved lænsesystemet i maskinrummet.

Hvorfor bladene i første omgang knækkede af propelleren er endnu ikke klarlagt, men Rolls Royce, som har fabrikeret propelleren, er nu i gang med yderligere undersøgelser af bruddene.

Til gengæld er der ros til mandskabet for at forblive handlekraftigt, selvom situationen var meget kompliceret, fordi skibet netop havde indledt en passage i konvoj gennem Suezkanalen, men på grund af havariet mistede egen fremdrift, elforsyning, styreevne og manøvreevne.

Det lykkedes for skibets officerer og besætning at begrænse nødsituationen og bringe skibet til kaj ved the Suez Canal Container Terminal uden nogen personskade eller forurening af havmiljøet.

Hele Søulykkesrapporten, der er på engelsk, kan læses her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>