Hvornår diskuterede vi Københavnsegnens motorveje?

Den københavnske motorringvej og Helsingørmotorvejen – som dengang hed Hørsholmvejen – var i sin tid til heftig debat i Ingeniøren. Man var både i tvivl om behovet for motorvejene og om linjeføringerne. Spørgsmålet i dagens historiske julekalender går ud på at bestemme, hvilket år diskussionen startede hos os.

Civilingeniør H. Halberg fra Stadsingeniørens Direktorat i København havde forsvaret anlæggelsen af motorringvejen, men det protesterede amtsvejinspektør S. Valeur-Møller heftigt imod: ‘Et blik på Oversigtskortet vil formentlig være tilstrækkeligt til at overbevise enhver om, at en sådan trafikfordelende Opgave vil Motorringvejen ikke i Kraft af sin Beliggenhed være i Stand til at løse’, skrev han.

Et blik på Oversigtskortet vil formentlig være tilstrækkeligt til at overbevise enhver om, at en sådan trafikfordelende Opgave vil Motorringvejen ikke i Kraft af sin Beliggenhed være i Stand til at løse

S. Valeur-Møller, amtsvejinspektør, i Ingeniøren … hvornår?

På det tidspunkt var Ringvej B3 næsten færdiganlagt, og den havde ‘det ubestridelige Fortrin for Motorringvejen, at den – trods sin delvise Facadeløshed – har en langt intimere Tilknytning til det eksisterende Vejnet end den gigantiske Motorvej, der med sine yderst få Tilslutningssteder stedse vil være et fremmedlegene’, skrev Valeur-Møller.

Når man ser trafiktallene fra den tid, forstår man godt diskussionen. På opfordring fra redaktionen kommenterer også Stadsingeniør V. A. Vestergaard projekterne. Han konstaterer, at Hørsholmvejen fra Vintappergaarden i Lyngby til Brønsholm nord for Hørsholm ville blive anlagt som motorvej, og desuden er det sandsynligt, at der vil komme en motorvej fra København imod Vest og med en forgrening sydpå:

Derfor konkluderer han: ‘For mig staar det derefter som uforstaaeligt, at man kan drage i Tvivl Berettigelsen af Anlægget af en Motorvej udenom København, som forbinder disse to store Motorveje.’ Det var ganske fremsynet på et tidspunkt, hvor man forudså en maksimal trafik på Ring 3 på 1.600-2.000 biler i døgnet.

Hørsholmmotorvejen var da allerede påbegyndt og blev åbnet i 1958. Den nåede Helsingør i 1974 og skiftede navn. København fik som bekendt – udover ringmotorvejen og motorvejene mod vest og syd – også motorvej til Farum, Kastrup, videre til Malmø og senest er en under bygning til Frederikssund. Den udvikling havde ingen af debattørerne vist drømt om dengang.

Hvornår bragte vi historien?

Se svaret i julekalenderen 23. december.

Svaret på spørgsmålet fra 21. december

Vi skrev om skibe af jernbeton i 1917.

Læs også: Hvornår skrev vi om bygning af motorskibe af jernbeton?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>