Kan du sælge din geniale it-idé på bare et minut?














Jeg har – sammen med ti andre danske start-up’s – netop afsluttet min deltagelse i ScaleIT, Innovation Center Denmark’s ugelange workshop i Silicon Valley.

Programmet, som tilbydes danske start-ups med potentiale til at skalere globalt, er en sund blanding af pitch-træning, virksomhedsbesøg og præsentationer fra eksperter i alt fra jura, venture kapital og pressehåndtering, samt en stribe pitches foran venture- og netværksfolk.

Jeg deltog med vores start-up Motivation Factor. Vi har udviklet en cloud-baseret løsning, som gør det muligt at måle motivationsniveauet for den enkelte og for hele virksomheder.

Vi leverer en løsning som kan præsentere resultaterne i dynamiske heatmaps, og som kan følges op med e-learning programmer, som lærer dig, hvordan du kan arbejde med din motivation.

Målet med programmet er ikke at finde venture kapital. Det sker vist kun yderst sjældent, at en VC’er falder pladask for et projekt og skriver en check “on the spot”. Nej, det handler mere om at opbygge netværk og om at føle, opleve og fornemme alt det, der sker herovre.

At opleve forretningslivet, kulturen og mulighederne er en øjenåbner for mange, tror jeg, for Silicon Valley er et selvstændigt økosystem, en osteklokke i USA.

Som Henrik Bennetsen, Director of Health IT – Innovation Center Denmark, citerede:

“Silicon Valley er 70 x 70 miles Amerika omgivet af virkeligheden..”.

Silicon Valley er hjemsted for omkring 30 procent af hele klodens samlede venturekapital, og stedet har virkelig sin egen måde at gøre tingene på.

Tracktion is everything
Tracktion er det amerikanske ord for færdige, synlige produkter, eksisterende kunder og omsætning. Optimalt skal du kunne præsentere et produkt, der virker, som er solgt til nogle (kendte) kunder, og som allerede har skabt omsætning.

Nogle vil kalde det “Proof of Concept”, her hedder det traction. ScaleIT programmet får dig til at identificere din tracktion og beskrive den.

Life is a Pitch
Noget af det som programmet tillægger særlig betydning er pitch-træning, eller kunsten at sige det hele på ét minut eller – i nogle tilfælde – fem.

På ét minut skal du kunne præsentere din virksomheds produkt eller ydelse, din value proposition, tracktion, marked, potentiale, forretningsmodel og hvorfor du er her – og helst i en afslappet stil uden at lyde staccato. Det er en udpræget Silicon Valley disciplin, og det er svært.

Prøv selv! Øv dig og start stopuret. Umiddelbart kommer du sikkert frem til, at det er umuligt. Det er det ikke.

“Det er en udpræget Silicon Valley disciplin, og det er svær”

ScaleIT har tilknyttet “The Pitch Doctor” Bill Joos. Det lyder amerikansk, og det er det – skulle jeg hilse og sige – også. Bill er da også ophavsmanden bag overskriften på denne klumme. Bill Joos laver vist stort set ikke andet end at coache start-up’s i at komme ind til selve kernen af forretningen.

Han får skrabet alt det uvæsentlige væk (“cut the bull shit”), får tilført det væsentlige, og får det til at komme ud af munden på dig i form af et pitch. I vores tilfælde lykkedes det ham at gøre det for 11 start-ups på to sessions a fire timer. Manden er fantastisk.

Metoden er egentlig ret enkel. Det hele starter med det han kalder “The hand shake pitch..”, eller det du siger, når du til fx en reception giver hånden og hilser på en fremmed, og han eller hun spørger: “Hva’ laver du så..”.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>