Laserscanning vinder terræn hos rådgivere og arkitekter

Bedre kobling mellem modeller og virkelighed. Og sikkerhed for, at ens data er rigtige lige fra starten.

Det er ifølge to rådgivere to af de helt store fordele ved 3D-laserscanning – en teknologi, som har været kendt i byggeriet i årevis, og som består i, at en laserscanner affotograferer et rum og frembringer en såkaldt punktsky med millioner af data, ofte kombineret med reelle HD-billeder.

Tidligere tog denne punktsky for lang tid at generere, og datamængderne var ofte for store til at blive håndteret af normale kontor-pc’er. Men en kombination af faldende priser, mindre hardware og bedre software – herunder forbedret kompabilitet med de gængse modelleringsprogrammer – har gjort, at rådgivere og arkitekter i stigende grad tager laserscanning til sig.

Cowi startede med at anvende teknologien i forbindelse med designs på boreplatforme, men nu er det især i byggeriet, det rykker.

»Det er nok der, vi ser, at der kommer til at ske mere og mere. Scannerne bliver billigere og billigere, og værktøjerne bliver bedre og bedre. Der ligger en kæmpe gevinst i at vide, at man har de rigtige data fra starten,« siger Jørgen Storm Emborg, teknisk direktør i Cowis byggeridivision.


Archiwise har brugt laserscanning i forbindelse med bygningsregistrering af Bispebjerg Hospital, her en af pavillonerne. På basis af de eksisterende tegninger har Archiwise udarbejdet en grundmodellering (øverst )og dernæst indsat en punktsky (i midten) for at få de helt korrekte udvendige geometrier på plads. (Illustration: Archiwise)

Julegås og Mercedes

»Hardwareudviklingen har betydet kolossalt meget. Tidligere var en laserscanner på størrelse med en middelstor kuffert og kostede det samme som et lille parcelhus. Nu er den på størrelse med et stort rugbrød, vejer som en julegås og koster det samme som en middelstor Mercedes,« som arkitekt Nicolaj Hvid, medejer og direktør i rådgivningsvirksomheden Archiwise, udtrykker det.

Archiwise arbejder med indsamling og strukturering af bygningsdata, ofte i form af digitale datamodeller (BIM) eller punktskyer. P.t. arbejder virksomheden med bygnings- registrering af Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital, den hidtil største registrering af sin art i Danmark, og her er netop punktskyen et vigtigt element.

Scanneren stilles op i et givent rum og affotograferer lokalet via millioner af målepunkter. De samles i en punktsky, der genererer et 3D-billede af omgivelserne.

Disse data kan så sammenholdes med HD-billeder fra et kamera, som – synkront med scanneren – affotograferer rummet.

»Det er et missing link mellem vores modellering og virkeligheden. Med relativt begrænset hardware får vi pludselig en helt anden tilgang til det, fordi vi kan lægge den virkelige verden ind i vores dokumentation,« forklarer Nicolaj Hvid og tilføjer, at de faktiske, præcise data samtidig letter samarbejdet mellem byggeprocessens forskellige aktører, fordi alle parter har samme udgangspunkt.

Gang i salget

Faktisk ser Archiwise et så stort potentiale i teknologien, at man fremadrettet vil tilbyde laserscanning som en decideret konsulentydelse til bygherrer og rådgivere, som ikke selv vil investere i en scanner.

Dog er Nicolaj Hvid og Jørgen Storm Emborg enige om, at der fortsat mangler nogle værktøjer i forhold til genkendelighed, så punktskyen kan genkende de enkelte installationer.

Ingeniøren har spurgt tre leverandører af laserscannere om salget. Alle tre leverandører, Aveva, Intergraph og Geoteam, beretter om i hvert fald øget interesse for teknologien, til dels også højere salgsrater. Sidstnævnte har solgt mellem fem og otte scannere indtil videre i 2013, hvilket er en vækst på 75 procent i forhold til 2011.

Også Rambøll har taget laserscanningen til sig. Rambøll har i dag godt 20 mand siddende i koncernens danske afdeling for 3D-laserscanning mod tre mand for bare tre år siden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>