Offshorebranchens nye væksteventyr: Det Kaspiske Hav

Gennem de seneste ti år er offshoreindustriens eksport vokset med omkring 600 procent, og den udvikling ser ikke ud til at stagnere. Der bliver brug for mange ingeniører de kommende år. Et af vækststederne er Det Kaspiske Hav mellem Rusland, Kazakhstan og Aserbajdsjan.

Her bliver der produceret ti gange så meget olie, som danske virksomheder producerer i Nordsøen, fortæller direktør for offshoreenergy.dk Peter Blach.

Se alle jobs inden for offshore på Jobfinder her.

»Der er nogle rigtig store miljø- og logistikmæssige udfordringer i Det Kaspiske Hav. Den viden, vi sidder med i den danske offshoreindustri, har et kæmpe potentiale der,« siger Peter Blach.

Vækstpotentialet ligger ikke kun i selve boringerne og olieproduktionen, som allerede er i fuld gang, men der er mindst lige så meget for blandt andet underleverandører, sikkerhedsvirksomheder og de virksomheder, der sikrer miljøet, forklarer han.

Danske virksomheder som Viking Life-Saving Equipment, der producerer sikkerhedsudstyr eller Welltech, der udvikler robotter, som kan transportere udstyr ned i undergrunden, ser store muligheder for at udvide mod øst, fortæller direktøren.

»Det sker typisk, at når de store danske virksomheder som Mærsk Oil og Blue Water går ind i et område som Det Kaspiske Hav, så smitter det af på mange andre mindre virksomheder. Og Det Kaspiske Hav er ikke det eneste nye vækstmarked. I Angola er Mærsk Oil blandt andet ved at investere et tocifret milliardbeløb,« forklarer Peter Blach.

Offshoreenergy.dk er en forening af 300 danske offshorevirksomheder. Medlemsvirksomhederne er vokset i gennemsnit med omkring tyve procent årligt gennem de seneste ti år.

Konkret forventes det, at den samlede beskæftigelse i offshorebranchen vil vokse fra 27.000 beskæftigede i 2012 til 36.000 i 2015 og 50.000 i 2020.

Omsætningen i offshorebranchen var på 110 milliarder kroner og eksporten på 49 milliarder kroner i 2012. Til sammenligning eksporterede Danmark medicinske produkter for 67 milliarder kroner og tekstilprodukter for 28 milliarder kroner.

Læs også: Statoil vil bygge Europas største flydende havmøllepark

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>