Prognose: Danske vindmøller står af i stormen

En ny prognose forventer, at en meget stor del af de danske vindmøller kobler ud for ikke at blive beskadiget, når stormen i morgen fejer hen over landet.

Prognosen kommer fra konsulentfirmaet Conwx, der har vindmølleejere som kunder og hjælper dem med at forudsige strømproduktionen.

Nøjagtig hvor mange møller der lukker ned og i hvor langt et tidsrum er svært at svare på. Et skud fra hoften fra meteorolog Peter Holst fra Conwx lyder på, at højst 20 til 30 procent af vindmøller vil være koblet ud samtidig, men at en langt større andel vil koble fra på et eller andet tidspunkt under stormen.

Både vindmøller på land og havmøller ventes ifølge prognosen at koble ud.


Conwx’ forudsigelse af stormens vindhastigheden kl. 18 torsdag i narvhøjde.

Sikkert er det, at produktionen af vindkraft bliver meget svingende. For når vindmøllerne ikke kobler helt ud, betyder den kraftige vind, at de producerer på livet løs.

Prognoserne nu tyder på, at vinden rammer hele landet og med styrker, der kommer i nærheden af, hvad vi oplevede under stormen 28. oktober. Samtidig er temperaturen cirka ti grader lavere. Da kold luft har en højere massefylde end varm luft, indeholder vinden mere kinetisk energi, hvis vindhastighederne bliver lige så høje. Det er med til at hæve vindmøllernes produktion i den periode, hvor vingerne snurrer.

»Usikkerheden ved denne storm er mindre end ved stormen i oktober, da ingen havde set, at der ville blive slået vindhastighedsrekord. Denne gang kommer der et gigant-skalasystem ind,« påpeger Peter Holst.

Læs også: DMI: Stormen var kraftigere end vi havde regnet med

Også i Sverige og Tyskland forventer Convx, at vindmøller vil koble ud under blæsevejret. Samtidig forudser andre prognoser produktionsrekord i f.eks. Storbritannien, netop på grund af det høje energiindhold i vinden.

Under stormen 28. oktober havde Energinet.dk ikke forventet, at vindmøllerne ville koble ud. Men det skete alligevel for bl.a. begge havmølleparker på Horns Rev samt Rødsand havmøllepark.

Læs også: Tre havvindparker koblede ud under stormen

Det er ikke selve vindhastigheden, som skader vindmøllerne. Derimod slider det voldsomt, når vinden varierer rundt om møllen, f.eks. hvis vingerne bliver påvirket af langt kraftigere vind over narvhøjde end ved bunden af møllen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>