Sådan flyttede Den Blå Avis hele it-butikken til Frankfurt



Interview: Som de fleste andre virksomheder startede Den Blå Avis (DBA) med et datacenter i en kælder med lige nøjagtig nok kapacitet i form af fysisk plads, computerkraft, køling og strøm.

Men med 32.000.000 forespørgsler per dag og fremvisning af 2.200 billeder per sekund i primetime, kan det være svært at følge med.

“Den infrastruktur, vi startede med, kunne ikke blive ved med at skalere, og med eBays opkøb af DBA viste der sig også nogle nye muligheder, da eBay selv har et team af eksperter indenfor hardware og netværk,” fortæller CTO Flemming Laugesen, eBay Classifieds Denmark.

“På et døgn flytter vi cirka 570 gigabyte data mellem DBA-hjemmesiden og vores brugere. Det vil vi naturligvis gerne gøre så hurtigt som mulig. For vores kunders tilfredshed er naturligvis det vigtigste fokusområde.”

Derfor har man valgt at flytte den traditionelle infrastruktur, håndteret af egne administratorer til en platform på et co-location datacenter placeret midt i Tyskland i byen Frankfurt.

Nu er hele herligheden så samlet på 150 fysiske servere i Frankfurt.

“Denne model betyder, at det sjældent er et problem at finde ud af, hvem der har ansvar, og alle har interesse i at opretholde den høje oppetidsprocent.”

Farvel til gør-det-selv-netværk
Tidligere har det været den danske it-afdeling, der har stået for hele vedligeholdelsen af it.

Systemadministratorer har således brugt tid på udpakning, installation, kabling af servere og netværksudstyr og lignende opgaver.

Ofte stod man selv for udskiftning af diske, RAM eller CPU’er.

Alt dette skete sideløbende med andre driftsopgaver som installation af operativsystemer, konfiguration af software, nye udgaver af egenudviklet software og fejlfinding.

Med andre ord: DBA havde en helt traditionel it-afdeling.

Efterhånden stod det klart, at dette ikke var en holdbar løsning.

Et første trin i udviklingen var en outsourcing-strategi.

Indtil for to år siden fik it-afdelingen således hjælp i form af en outsourcing, hvor en ekstern leverandør stod for datacenter infrastrukturen samt netværksforsyning.

Hardware stod DBA stadig selv for at indkøbe og sætte op. Men det var ikke en problemfri model.

“I denne fase var der de sædvanlige problemer med snitflader i forhold til leverandøren: Hvem stod for hvad, og hvem var ansvarlig for at løse problemer,” fortæller Flemming Laugesen.

Og i 2012 besluttede DBA, i forbindelse med de nye muligheder som eBay-købet bragte i spil, derfor at sadle om igen.

Vi flytter til Tyskland
Selskabet InterXion var allerede udpeget som leverandør af datacentre som co-location for en stribe af eBays selskaber af samme type som DBA, eksempelvis Maarktplats i Holland og Gumtree i England.

I 2012 flyttede den danske markedsplads derfor også til et InterXion-datacenter i Frankfurt.

Først og fremmest fordi alt det praktiske bliver håndteret her, og garantier i forhold til kapacitet, hastighed og kontrol er på plads.

Samtidig har Frankfurt en perfekt geografisk beliggenhed i forhold til forbindelse til internettet, da det er knudepunkt for en stribe internetudbydere.

“Det er en stor opgave at flytte så mange data,” fortæller Flemming Laugesen.

“Men det er lykkedes for os ved at køre parallelle systemer igennem en lang periode.”

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>