Sådan skal el, gas og fjernvarme spille sammen i byerne

Med 44 millioner kroner kassen fra Det Strategiske Forskningsråd skal professor Henrik Madsen fra Danmarks Tekniske Universitet de næste seks år lede og drive et nyt center ved navn Cities. Det skal udvikle it-løsninger til analyse, drift og udvikling af fuldt integrerede energisystemer i byerne.

Centrets arbejde tager udgangspunkt i, at forskning i smartgrids og integration af vedvarende energi hidtil ofte har været sektoropdelt og rettet mod el, fjernvarme og energimarkeder hver for sig. Derfor er Danmark gået glip af gevinsterne ved at integrere det samlede energisystem.

Cities-projektets primære formål er at udvikle it-modeller metoder til at sammenkoble de forskellige løsninger og energisystemer, el, gas, fjernvarme og biomasse. Det skal give grundlag for at nedsætte CO2-udslippet.

Projektet fokus på byer er, at de giver gode forudsætninger for høj fleksibilitet i energisystemet på grund af stor befolkningstæthed og veludbyggede energinetværk. Desuden står byerne for 80 pct. af den globale CO2-udledning.

Det nye center samler forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet samt en universiteter i Korea, USA, Irland, Østrig og Tyskland. Desuden indgår en lang række danske og udenlandske virksomheder samt brancheorganisationer.

Programkomitéen for Bæredygtig Energi og Miljø under Det Strategiske Forskningsråd har delt i alt 300 millioner kroner til i alt 14 projekter. Bevillingen til Cities er den største af de 14.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>