Volvo vil lette bilens vægt med 40 procent

Fremtidens bilvægt skal ned, så nu har en gruppe svenske komponentleverandører og universiteter, ført an af Volvo, undersøgt, hvordan vægten på en bil i størrelsesordenen Volvo V60 kan blive 40 procent lettere end i dag.

»Nye miljøkrav er en vigtig årsag til vores undersøgelse. For fremtidens krav bliver skrappere end i dag. Skal vi leve op til kravene blot ved at bygge nye og mere effektive motorer, bliver det for dyrt,« siger Axel Edh, seniorrådgiver for miljøstrategi i Volvo, til Teknisk Ukeblad.

Projektgruppen har fået udpeget seks områder, hvor det er særligt vigtigt at reducere bilvægten. Ud over den komplette konstruktion har de set på sæder, hjulophæng, understel, førermiljø, døre og tag.

Og de har alle sammen udpeget løsninger, der sparer mere end 40 procent i vægt, og som er muligt at bygge inden 2020. En væsentligt mindre og lettere motor er også en vigtig del af vægtreduktionen.

Læs også: Nordmænd forsøger sig med endnu en mini-elbil

Projektet blev startet af Saab, men efter dennes konkurs overtog Volvo. Ideen er at skabe ny viden og forbedre den svenske leverandørindustri på en tid, hvor de traditionelle materialer bliver mindre efterspurgt. For det er dem, der først lykkes at udvikle nye ideer, ny konstruktionsteknologi og nye materialer, som får succes i fremtiden.

Derfor handler projektet ikke bare om at gøre bilernes komponenter lettere, men at nytænke bilerne, siger Axel Edh:

»Med så meget mindre vægt, som vi taler om, kunne man forestille sig, at det ville gå ud over sikkerheden. Det skal det selvfølgelig ikke. Fremtidens superlette biler skal være mindst lige så sikre som i dag,« siger han.

Centralt i projektet har ikke bare været letvægtsmaterialer som aluminium og kompositter, men også ny konstruktionsteknologi og grænsefladen mellem bilens komponenter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>