Wikipedia-grundlægger: Vi får en udfordring med artikler på mobile enheder

En stor del af Wikipedias fremtid er knyttet til sprogene i udviklingslandene, forklarer internetleksikonets stifter Jimmy Wales i den tredje del af et stort interview, som blev foretaget i begyndelsen af december, da han var i København for at deltage i en international konference og modtage en Unesco Niels Bohr Guldmedalje for Wikipedias bidrag til en Åben Verden.

Du har tidligere erklæret, at du ønsker mindst 250.000 artikler på ethvert sprog, der tales af mere end en million mennesker – dem er der omkring 350 af. Hvordan går det med den målsætning?

»Vi oplever i dag vækst visse steder, men ikke i alle lande. Det går rigtigt godt i Sydøstasien, og langt om længe ser vi også en vis vækst i afrikanske sprog. Men der er stadig tale om meget små sprogversioner i Afrika.«

»Men der er her, fremtiden er for os. Den næste milliard brugere, der vil komme online inden for de næste 5-10 år, vil for størstedelens vedkommende bo i udviklingslandene.«

Hvilke udfordringer giver det Wikipedia?

»Vi skal bl.a. tænke mere over, hvordan folk kommer online. Det sker på mobile enheder, som giver os udfordringer – ikke mindst i forbindelse med redigering af artikler. Det vil altid være svært at redigere artikler på en iPhone, men på tablet-computere kan vi nok finde ud af at give en god oplevelse. Jeg redigerer nogle gange selv Wikipedia-artikler fra min iPad. Det fungerer nogenlunde i dag, men det kunne sikkert blive bedre.«

Det er måske overraskende for mange, at du selv redigerer artikler. Hvor lang tid bruger du på det?

»Sandsynligvis mere end jeg burde. «

Kan du være mere specifik?

»Størstedelen af min tid bruger jeg på at diskutere med Wikipedia-community’et, og så redigerer jeg lidt ind i mellem – nærmest lidt for sjov. I dag lavede jeg eksempelvis en tilføjelse til en artikel om en komiker – jeg har faktisk lige glemt hans navn – hvorom jeg havde modtaget en oplysning. Det er ofte små ting som det, men iblandt er jeg mere ambitiøs. Det afhænger af min tid.«

To millioner donerer penge hvert år

Wikipedias økonomi er baseret på frivillige donationer. Det ser ud til at fungere relativt smertefrit. Hvad er jeres hemmelighed?

»Traditionelt samlede vi penge ind ved en årlig indsamling ved årets slutning. Vi er nu blevet mere sofistikerede. Det betyder, at vi er blevet i stand til at indsamle større beløb med brug af færre bannere. Vi har eksperimenteret lidt med nye design for at øge virkningen, men vi hjælpes også af, at mange er villige til at bidrage år efter år.«

»Vi har nu skiftet strategi til indsamling hen over året, så en bruger vil se fem bannere i løbet af et år. Det indbringer en tredjedel af vores budget, før den traditionelle årlige efterårskampagne begynder. Vi tror derfor på, den vil blive kortere og mindre ‘forstyrrende’ end tidligere.«

»Det ser ud til, at I har fundet opskriften på at drive en nettjeneste, som det ikke lykkes med for aviser?

Vi har omkring 500 millioner brugere om måneden og årligt omkring to millioner, der giver donationer. Det er det store volumen, som er grundlaget for vores model.«

»For internetaviser, som baserer sig annonceindtægter eller delvis betaling for indholdet, er der ligeledes et incitament at blive stor meget hurtig. Det kan derimod være svært for lokale aviser at skaffe indtægter. Det bekymrer mig faktisk, for de er vigtige. Jeg er ikke sikker på, hvordan markedet vil udvikle sig, men det bliver spændende at følge.«

»Et andet forhold for Wikipedia er, at vores omkostninger er lave, fordi vores model kan fungere ved, at det er frivillige, som skriver. Journalistik er anderledes.«

Jimmy Wales forklarede mere om problemerne med at drive journalistik baseret på frivillig arbejdskraft i anden del af interviewet.

Læs også: Wikipedia-grundlægger: Wiki-opdateringer må ikke blive en gammelmands-hobby

Læs også første del af interviewet her:

Læs også: Wikipedias grundlægger: Encyklopædien smugles ind i Nordkorea på USB-nøgler

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>