Wikipedias grundlægger: Encyklopædien smugles ind i Nordkorea på USB-nøgler

Wikipedias vision er, at hver enkelt person på kloden skal fri adgang til hele summen af den menneskelige viden.

Med flere end 30 millioner artikler på 287 sprog og flere end en halv milliard brugere hver måned er det store internetleksikon kommet et godt stykke af vejen.

Wikipedias medstifter og fremmeste ambassadør, Jimmy Wales, var i København i begyndelsen af december i forbindelse med konferencen ‘An Open World – Science, technology and society in the light of Niels Bohr’s thoughts’ for at modtage en Unesco Niels Bohr Guldmedalje for Wikipedias bidrag til en åben verden.

Det skete med denne officielle begrundelse:


Jimmy Wales modtog i december Unseco Niels Bohr Guldmedaljen sammen med Cerns generaldirektør Rolf-Dieter Heuer og den franske fysiker Alain Aspect.

‘Wikipedia er et symbol på vor tid, som er præget af af netværk og involvering. Wikipedia er ikke bare et værktøj, det er indbegrebet af en drøm, der er lige så gammel som menneskeheden selv, så gammel som Biblioteket i Alexandria (Antikkens største videnscenter, red.).’

I en del lande kan det dog være meget svært at forfølge visionen, berettede Jimmy Wales i et interview med Ingeniøren, som foregik umiddelbart efter, han havde mødt en gruppe af redaktørerne, der holder liv i og kvalitetsikrer artiklerne i Wikipedias danske udgave.

»Gennem tre år var vi forbudt i Kina, men nu er vi stort set tilgængelige. Vi har det princip, at vi ikke vil samarbejde med censorer. Kineserne har nu åbnet for os, men de filtrerer visse sider. Vi kan ikke forhindre dem i at sætte et filter på deres eget netværk, så de har lukket for sider om Liu Xiaobo, der modtog Nobels fredspris (i 2010, red.).«

Det samme gælder vel kunstneren Ai Weiwei?

»Præcis. Det er let at regne ud, hvad der er blokeret. Jeg er ikke enig i denne blokering, men jeg tror, at myndighederne overser, at hele idéen med Wikipedia er langt mere undergravende end en enkelt artikel om Ai Weiwei. Wikipedia viser, at viden ikke er noget, som deles ud fra ledelsen i Partiet til masserne. Hovedidéen i Wikipedia er, at alle kan deltage i diskussionen – og alle kan blive uddannet. Det er en meget stærk ikkeautoritetstro måde at forholde sig til verden på.«

Hvordan giver det sig til udtryk?

»Der findes en ung kinesisk generation, som består af bloggere, ser er vant til at bruge og redigere Wikipedia. De ville ikke bare vente på, at de ‘vise mænd’ i toppen fortæller, hvad de skal gøre. Det er en meget dybere revolution end de forandringer, som omverdenen presser på over for kineserne. Kina gennemgår en overgangsfase. Den kan tage en rum tid, men jeg er meget optimistisk.«

Gør du selv noget for at presse den udvikling igennem?

»Når jeg besøger ministre i Kina, fortæller jeg, at vi er et åbent community, og de fleste anerkender, at det rent faktisk er godt. Det er ikke perfekt, men godt. Det er noget, Kina behøver. Jeg tror faktisk, de forstår det.«

Der findes lande, som er endnu mere lukkede end Kina, hvordan ser du situationen her?

»Nordkorea er et ekstremt eksempel. Her smugler folk Wikipedias koreanske udgave ind på USB-nøgler, da de ikke har internetadgang. Det er meget tys tys. Ofte er det teenagere, der skal bruges det til at lave deres lektier.«

»Det er utroligt svært for os at forstå, hvordan systemet fungerer, når kommunikation er så ringe. Der er en vis forståelse og tolerance in Nordkorea for, at universiteter skal have adgang til viden, det er simpelthen en nødvendighed; så universiteterne har muligvis en eller anden form for adgang til Wikipedia. Men Nordkorea betaler prisen for deres lukkethed. Det er ikke holdbart at have et totalitært system og tro, det er muligt at kontrollere alt, folk må have kendskab til. Det er umuligt i dag, medmindre man afbryder forbindelser til omverdenen på en helt ekstrem måde,« siger Jimmy Wales, som konkluderer:

»Ingen kan forstå Nordkorea. Det meste, de foretager sig, synes ikke at give mening.«

I næste afsnit beretter Jimmy Wales om problematikken med at opretholde et højt kvalitetsniveau i alle dele af Wikipedia-universet, og frygten for at lide samme skæbne som radioamatørerne.

I tredje afsnit beretter Jimmy Wales om en sofistikering af finaniseringsmodellen og fremtidsplanerne for Wikipedia, der skal bringe en milliard flere ikke-engelsktalende brugere til Wikipedia.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>