10 milliarder kroner dyre porte skal beskytte Gøteborg mod oversvømmelse

Gøteborg skal beskyttes mod oversvømmelser af kæmpestore, 10 milliarder kroner dyre porte. Vestkystbyen er Sveriges mest udsatte og har været ramt af en række alvorlige oversvømmelser de seneste ti år. Stigende havniveauer kombineret med kraftigt regnvejr øger risikoen.

Så sent som i juni stod store dele af byen under vand, og kommunen har for længst sat rådgiverfirmaet Sweco til at udarbejde et løsningsforslag. Det ligger klar nu, og selv om det er dyrt, kan det, sammenlignet med oversvømmelsernes omfattende skader, betale sig. Politikerne ventes at træffe en beslutning inden årets udgang.

Sweco foreslår en oversvømmelsesport, der kan lukke Götaelven ved Kungälv nord for Gøteborg, hvor Götaelven er 360 meter bred og 9 meter dyb. Porten ved Älvsborgsbroen, hvor der er 250 meter bredt og 7 meter dybt, holder Kattegat ude. Porterne vil beskytte store områder uden at påvirke byens indre vandveje og muligheden for at bygge nær havet.

Læs også: Rambøll: Billig løsning med sluseporte kan stormflodssikre Roskilde Fjord

Portene skal ifølge Sweco kombinere hollandske teknologier. Rådgiverfirmaet henviser til Maeslant, hvor to store bøjede ståldøre roterer om en lodret akse, som bevæger sig vandret på et betonfundament, og til Hartel, hvor en stor port mere traditionelt hæves og sænkes.


Maeslantbarrieren i Holland er et eksempel på, hvordan de store porte i Gøteborg kan komme til at se ud (Illustration: Sweco).

Konsekvens: Lavere sikkerhedsmargen

Noget vand skal slippe igennem for at bevare vandmiljøet nedenstrøms. Men målet er at opmagasinere så meget vand som muligt for at tage toppen af oversvømmelserne. Ved ekstreme situationer, når porten mod havet bliver lukket, skal der desuden skabes løsninger til at holde vandet fra byens småelve og åer væk fra bebyggelser.

Læs også: Eksperter forkaster dæmning over Isefjord: Den er for dyr

Projektet kan samtidig føre til mindre krævende sikkerhedsmargener på Västlänken, det kommende, 20 milliarder kroner dyre tunnelbaneanlæg under Gøteborg. I dag kræver kommunen en sikkerhedsmargen på 2,8 meter over normalvandstand for almindelige bygninger og 3,8 meter for vitale anlæg som jernbaner. Eksempelvis bliver nedgangen til stationerne på Vestlänken projekteret med en sikkerhedsmargen på 4 meter over normalniveau.

Alternativet er æstetisk dårligere

Selv om et muligt alternativ er at bygge mindre løfteporte og traditionelle sluseporte kombineret med pumpestationer, hvor fire vandveje munder ud i Götaelven og dertil forhøje kajkanterne, så koster begge forslag i størrelsesordenen 10 svenske milliarder kroner og vil tage mellem 15 og 30 år at gennemføre

»Alternativet med mindre barrierer til at beskytte mod Götaelven sikrer et relativt stort område, men indebærer samtidig, at følelsen af vandkontakt mod elven reelt bliver mindre. Derfor konkluderer vores undersøgelse, at storskalaløsningen er at foretrække,« siger Mats Andreasson, projektleder hos Sweco.

Landet hæver sig med 30 cm

Landområderne rundt om byen vil hæve sig med 30 centimeter. De seneste prognoser for klimaændringer fra FN’s klimapanel IPCC forudser imidlertid, at Kattegat vil stige med 100 cm frem til 2100. Risikoen for oversvømmelse vokser derfor.

Læs også: Rådgiver efter stormflod: Inddæm Københavns Havn

Forskellige oversvømmelsesscenarier bliver stadig simuleret i en ny hydromodel. Det arbejde skal være færdig til efteråret.

»Jeg regner med, at kommunen kan træffe principbeslutning om, hvilken slags beskyttelse der egner sig bedst for Gøteborg, i slutningen af året,« siger Ulf Moback, der er landskabsarkitekt i kommunens anlægsafdeling.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>