Blog: Kan SAP forhindre NSA i at se dine data?

I gårsdagens Berlingske Business (22. januar) er der en fin artikel med overskriften Aflytningsskandale gavner SAPs netsatninger, hvor SAP hævder at de strenge tyske sikkerhedsregler gør at alle SAP data, som opbevares på nettet er garanteret imod aflytning fra NSA. Kan det nu også være rigtigt i dag og på sigt?

Eller må vi leve med usikkerheden indtil at Barack Obama får styr på at NSA kun gør lovlige ting. Det skal i øvrigt nævnes at Tyskland selv har over 6.000 ansatte i BND med nogenlunde samme funktion som NSA. USA og Tyskland har desuden indgået en mutual legal assistance treaty som sikrer at vise data kan udleveres helt lovligt herunder f.eks. skatterelaterede information. Nu har det jo også via Edward Snowden vist sig at ikke alt er helt lovligt.

Da SAP har datacentre over hele verden er det desuden svært at se hvordan de strenge tyske krav skal kunne håndhæves andre steder. SAPs indtil videre største cloud baserede løsning er SuccessFactors, der er et amerikansk baseret selskab (godt nok stiftet af en dansker) som indeholder HR data med personfølsomme data. Derfor er tvivlen opstået hos mig. SAP vil i fremtiden basere sig mere og mere på at deres virksomhedsfølsomme data vil befinde sig i cloud løsninger. Ifølge Berlingske Business vil de data som kommer først i clouden være e-læring, medarbejdersamtaler, rekruttering og kundestyringssystemer – nok ikke data som du har lyst til at dele.

SAP udtaler at en stor del af deres ERP omsætning allerede i 2014 vil komme fra cloud løsninger. NSA-skandalen har ført til en øget og nødvendig diskussion. Og som SAP hævder at de har 42 års erfaring i at håndtere data og modsat de amerikanske konkurrenter vil data hos SAP forblive i en geografisk region modsat de amerikanske. Men udfordring med at have et centralt datacenter for cloud er at der helt sikkert vil opstå performance problemer vedrørende transformation af de store datamængder som helt nødvendigt vil opstå ved overførsel af data mellem de kombinerede løsninger der vil eksistere mellem on-premise og cloud løsninger. Derfor er et centralt datacenter ikke nok. SAP har selv i omegnen af 20.

Nu hvor Angela Merkels telefon kan aflyttes, hvordan kan SAP føle sig så sikre på at deres datacentre er sikret bedre en andres? Og ja, det kan være ulovligt. Så spørgsmålet er derfor om det ikke er Barack Obama som kan sikre data fra SAP imod NSA?
Artiklen i Berlingske Business virker lidt som ”reklame” for deres fremtidige cloud platform. Men det er jo ikke kun SAP som satser benhårdt på at flytte virksomhedsdata i cloud. Nu kan det meste krypteres men med det jo kun et spørgsmål om tid inden verdens største arbejdsplads for matematikere (NSA) vil kunne knække koden.

Cloud er kommet for at blive og det er usikkerheden også. Fordelene ved cloud er så store både økonomisk, funktionelt, skalerbart mv. Men kan SAP sikre det bedre end andre? Svaret vil forhåbentlig være, at SAP som er på vej til at udvikle sig til verdens største cloud baserede virksomhed målt på datamængde for virksomhedsdata, vil bidrage til at minimere ricisene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>