Nederlag i gigantudbud koster 27 medarbejdere jobbet hos Systematic

Fornuftigt resultat i et år med store satsninger

Systematic har haft endnu et år med stor aktivitet, hvor der er blevet investeret betydelige ressourcer i salg, markedsføring og produktudvikling. Ikke alt sammen med umiddelbar resultatmæssig succes.
I dag offentliggør Systematic koncernens årsregnskab for regnskabsåret 2012/13. Tallene vidner om endnu et år med stor aktivitet.
Systematic kommer ud af seneste regnskabsår 2012/13 med en omsætning på kr. 393,3 mio. og et overskud før skat på kr. 17,7 mio., hvilket betegnes som fornuftigt, på trods af en nedgang i omsætningen på 5 % og knap en halvering af overskuddet før skat i forhold til året før. Systematic har en egenkapital på kr. 120 mio., en god likviditet med mere end kr. 70 mio. i indestående og værdipapirer og ingen bankgæld.

Vi har tabt en omgang, har lært af det og er klar til næste runde

I et travlt og hårdt år var det desværre ikke alle anstrengelserne, som gav de ønskede resultater. ”Når vi går ind i en opgave, giver vi os altid 100 %, og vi overlader intet til tilfældighederne. Det samme gælder, når vi giver tilbud. I 2013 bød vi på to store og betydningsfulde projekter, Sundhedsplatformen til København og Sjælland og en opdatering af Sygesikringen,” fortæller koncernchef Michael Holm og fortsætter: ”Opgaverne ville have beskæftiget ca. 100 mand og medført 70 nye arbejdspladser i Systematic, men opgaverne gik ikke Systematics vej. Derfor har det beklageligvis været nødvendigt at reducere staben med 27 medarbejdere, hvilket er sket den 21. januar 2014. Det er trist at skulle sige farvel til dygtige medarbejdere. Men det er desværre nødvendigt for at holde lønomkostningerne under kontrol og bevare konkurrencekraften.”

Erfaringerne fra de to store udbudssager er, at det er endog meget dyrt at deltage i sådanne udbud. Det har kostet selskabet et tocifret millionbeløb at byde, hvilket selvfølgelig kan ses på bundlinjen – og i manglende omsætning i regnskabsåret. ”Vi er ret sikre på, vi ikke er de eneste, som vil revurdere vores villighed til at deltage i sådanne kæmpetilbud fremadrettet. Vi vil være endnu mere selektive i de sager, vi går ind i, på grund af de store omkostninger, der er forbundet med at byde. Det er dyrt for os, men det må virke umuligt for mindre virksomheder at gå ind i sådanne sager. Vi kan derfor frygte, at der kun bliver plads til, at ”de store” kan byde på sådanne projekter, hvilket kan medføre, at flere og flere arbejdspladser lægges til udlandet. Samfundsøkonomisk er det problematisk, at videnstunge arbejdspladser dermed går Danmark forbi,” udtaler Michael Holm.

Optaget i Danmarks Eksportkanon

”På trods af tabet af Sundhedsplatformen til København og Sjælland er vores vækstambitioner på sundhedsområdet intakt. Hvis ikke vi kan vinde København og så resten af verden, så må vi starte omvendt. Og vi er faktisk allerede på vej ud i verden, da vi i 2013 vandt en kontrakt på leverance af klinisk logistik til Centralsygehuset i Vaasa, Finland,” udtaler Michael Holm.

Systematic blev i 2013 optaget i Danmarks Eksportkanon. En sådan anerkendelse bruges i bestræbelserne på fortsat at investere kraftigt i eksport og internationalisering af selskabets produkter og ydelser. Systematic har i årets løb etableret salgsselskaber i Køln, Singapore og Paris, og et kontor i Abu Dhabi er under etablering, ligesom netværket af internationale salgspartnere er blevet styrket betydeligt med store, internationale spillere som forhandlere af Systematics produkter.
Der har i regnskabsåret været investeret betydelige summer i at gøre produktet SitaWare til kommando og kontrol til forsvarssektoren komplet, således at der nu kan tilbydes løsninger, som rækker fra den enkelte soldat i felten helt op til de strategiske hovedkvarterer og øverste beslutningslag. Danmark er første kunde på denne komplette kæde af sammenhængende produkter, som i forvejen benyttes af 15 nationale forsvar verden over.

DNU, det nye universitetshospital i Aarhus, er blevet første kunde på Systematics seneste skud på stammen inden for sundheds-it; Columna Service Logistik. Denne it-platform benyttes af hospitalerne til sporing og identifikation af personer, senge, rulleborde, instrumenter og diverse udstyr og materialer. Løsningen er med til at optimere de kæmpe, logistiske udfordringer, der findes i hospitalsverdenen og reducere omkostningerne hertil, alt sammen for at øge patientsikkerheden og -tilfredsheden, ligesom effektiviteten og udnyttelsen af ressourcerne forbedres. Projektet er et glimrende eksempel på Systematics evne til at udvikle kreative og banebrydende løsninger inden for sundhedssektoren med udgangspunkt i en kombination af ny teknologi og gennemprøvede løsninger fra andre brancher. Allerede nu er der interesse i produktet fra udlandet.
Konstant fokus på konkurrenceevnen

En god likviditet giver fortsat mulighed for at afsætte betydelige ressourcer til salg, markedsføring, kompetenceudvikling og produktudvikling. ”Vores mål er at gøre komplicerede ting enkle, fortsat at øge den forretningsmæssige værdi af de løsninger, som vores kunder allerede kender og stoler på, og gøre vores ydelser endnu bedre og mere effektive. Vores mål er hele tiden at udfordre de eksisterende arbejdsprocesser og teknologier, at gå fra ’bedste praksis’ til ’næste praksis’,” udtaler Michael Holm. Ligeledes er et konstant fokus på at forbedre effektiviteten af virksomhedens udviklings- og leverance-processer vigtigt for konkurrenceevnen. Derfor har Systematic i 2013 overtaget 25 % af aktierne i outsourcingselskabet Conscensia i L’viv, Ukraine, som selskabet gennem en årrække har benyttet som sourcingpartner.

Stærk tro på vækst og internationalisering i fremtiden

Systematic forfølger en konsekvent og langsigtet strategi, der gradvist udfolder koncernens potentiale. Derfor vil selskabet også i de kommende år fortsætte med at udvikle forretningen gennem investeringer i produkter og tilhørende services for derved at styrke virksomhedens position på eksportmarkederne med dens kerneteknologier og vinde markedsandele i den offentlige sektor i Danmark.
For regnskabsåret 2013/14 forventer Systematic omsætningsvækst og øget overskud.

Fakta om Systematic – årsrapport 2012/13
* Omsætning: 393,3 mio. kr.
* Driftsoverskud: 17,7 mio. kr.
* Kontantbeholdning: 71,5 mio. kr. (ingen bankgæld)
* Soliditetsgrad: 49 % og højeste kreditvurdering (AAA)
* CMMI-certificeret på niveau 5
* Over 98 % af alle milepæle godkendt og leveret til tiden
* Hovedsæde i Aarhus og afdeling i København samt internationale datterselskaber og afdelinger i Australien, Finland, De Forenede Arabiske Emirater, Frankrig, Singapore, Storbritannien, Sverige, Tyskland og USA.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>