Borgere og politikere sår stor tvivl om tvangsdigitalisering

Borgerservice bruger langt mere tid på at hjælpe borgerne til at forstå det digitale Danmark end planlagt.

Det betyder, at en lang række borgere og politikere nu sætter spørgsmålstegn ved, om staten virkelig kan spare op til to milliarder kroner og tvangsdigitalisere størstedelen af borgernes kontakt med det offentlige inden 2015.

Det skriver Berlingske. Derfor kalder Dansk Folkeparti og Venstre finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd om den digitalisering, som oppositionen nu ikke længere tror på. Begrundelsen skal blandt findes i et erhvervs-ph.d.-projekt, som Søren Skaarup er i gang med at lave. Han har over 25 års erfaring med digitalisering og service i den offentlige sektor.

»Sagsbehandlerne fortalte, at de aldrig har brugt særligt meget tid på at indtaste ansøgningerne, når borgere søgte om pension eller om en vuggestueplads. Nu bruger de i stedet en masse tid på at besvare spørgsmål på telefonen før, under og efter ansøgningsdelen og på at kontakte borgerne om manglende oplysninger. På en lang række områder er det lige nu et åbent spørgsmål, om vi får særligt store gevinster ud af selvbetjening i sig selv,« siger Søren Skaarup til Berlingske.

Samtidig viser det sig, at over halvdelen af borgernes henvendelser til det offentlige ender med nedbrud. Det skyldes enten, at borgerne ikke er it-kyndige nok, eller systemerne simpelthen går ned – eller en kombination, skriver Berlingske.

Michael Aastrup, it-ordfører fra Venstre, indkalder derfor minister Bjarne Corydon i samråd. Til Berlingske siger Venstre-manden:

»Jeg mener, at vi står med en kæmpe politisk lærestreg, og at det er nødvendigt at indføre prøveperioder, inden systemer tages i anvendelse. Om nødvendigt må vi gøre det med tilbagevirkende kraft – også på de systemer, der allerede er i brug. Vi risikerer at stå med håret i postkassen, når det om et år viser sig, at strategien ikke har givet gevinst, men i stedet har skabt frustration hos borgerne.«

Alle borgere skal senest i november 2014 have oprettet en digital postkasse, hvor de får meddelelser fra det offentlige, bedre kendt som E-boks.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>