Brev afslører hemmelig pris: KMD-aftale på plads om natten

Flere detaljer  - og en hemmeligholdt pris – fra en historisk udfasningsaftale indgået natten til den 21. december 2013 mellem it-giganten KMD og kommunernes it-selskab Kombit, afsløres i et brev.

Således står der i brevet, at “prisen for KMDs udfasning på de angivne systemer er aftalt til en maksimal pris på 72 mio. kr….”.

Computerworld har fået aktindsigt hos Aalborg Kommune i brevet, der er sendt fra Kombit-direktør Hans Berthelsen til kommunaldirektøren i Aalborg den 8. januar 2014.

Heri beskriver Kombit-direktøren indholdet af aftalen. Du kan læse brevet i sin fulde længde på de næste sider.

Monopolsystemer for milliarder
Hele forhistorien er den, at KMD i gamle dage var ejet af kommunerne og lavede mange it-systemer til dem.

Siden blev KMD solgt, og man besluttede, at de mange systemer, som kommunerne den dag i dag betaler mere end en milliard kroner om året til KMD for at bruge, skal i udbud og dermed konkurrenceudsættes.

Forventningen er i sidste ende, at kommunerne ved at konkurrenceudsætte monopol-systemerne kan spare et tre-cifret millionbeløb.

I forbindelse med monopol-bruddet skal laves en såkaldt udfasningsaftale med KMD, så det hele kommer til at køre lettere.

Og det er den aftale, der nu er på plads og beskrives i brevet.

Af brevet fremgår det videre, at “resultatet ligger indenfor den anbefaling” som Kombit og en porteføljegruppe har givet.

“Endelig har udfasningsopgaven været vurderet af eksterne konsulenter og efter et langt forhandlingsforløb, ligger resultatet nu indenfor det skøn, vi har fået derfra,” står der i brevet.

Priskløft på kvart milliard
Et tidligere brev fra Kombit har i øvrigt afsløret, at prisforskellen oprindeligt var op imod en kvart milliard kroner.

Således ville Kombit betale 50-60 millioner kroner, mens KMD forlangte 300 millioner kroner.

Siden har KMD – uden at ville komme nærmere ind på detaljer i aftalen – oplyst til Computerworld, at den landede aftale indeholder andet end det oprindelige udspil.

Heller ikke Kombit ønskede dengang at oplyse den konkrete pris, men oplyste dog på dets hjemmeside, at det lå “inden for det indhentede skøn“.

Faktum er, at brevet herunder indeholder fire punkter omkring priser, klippekort og rabatter.

Kombit: Meget tilfredsstillende
I brevet skriver Hans Berthelsen:

“Jeg vurderer, at aftalen er meget tilfredsstillende for kommunerne og Kombit”.

KMD, der ved indgåelsen erklærede sig “glad” for aftalen, har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>