Forskere finder kæmpe energikilde ved Grønland

Havbunden ud for det vestlige Grønland gemmer på en ny og potentielt enorm energikilde. Det står klart, efter at forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har fundet markante tegn på gashydrat i Diskobugten.

»Det er utrolig spændende. Vi har nu kraftige indikationer på, at der er gashydrat langs de grønlandske kyster,« siger Naja Mikkelsen, der er maringeolog ved Geus og har stået i spidsen for et geologisk forskningsprojekt, der netop er afsluttet.

Gashydrat består som regel af methan, der er bundet op i et gitter af vandmolekyler, og 1 liter gashydrat kan indeholde så meget som 163 liter gas. Gashydrat har struktur som is og kan brænde. Derfor kendes gashydrat, eller methanhydrat, også som ‘fire ice’.

Gas i rå mængder

Ifølge estimater fra de amerikanske geologiske undersøgelser, (USGS) overstiger den samlede volumen af gas bundet i hydrat langt verdens kendte gasreserver. Indvinding af gassen kommer dog ikke til at ske i morgen, for selv om teknologien til det i princippet er udviklet, er en egentlig produktion endnu for dyr. Forskningen på området er dog i rivende udvikling, blandt andet i store lande som USA og Japan.

Professor og centerleder ved Center for Energiressourcer, DTU, Erling Stenby, sammenligner gashydrat med udviklingen inden for skiferolie og -gas i USA, som meget få troede på for bare 5-10 år siden.

»Egentlig produktion af methan fra gashydrat ligger 10-15 år fremme i tiden,« vurderer Erling Stenby, der samtidig peger på, at den nye opdagelse underbygger tilstedeværelsen af olie og gas i Grønland.

»Så det er på flere måder et meget interessant resultat,« siger Erling Stenby.

Naja Mikkelsen understreger, at indvinding langtfra er spekulation.

»Som energikilde taler vi om et kæmpestort potentiale på verdensplan, og det kan naturligvis blive interessant for blandt andre Grønland, der i forvejen satser på olie, gas og mineraler,« siger hun.

Japansk testproduktion i 2015

Ifølge Carolyn Ruppel, der leder forskningen inden for gashydrat hos USGS, vil den første længerevarende testproduktion finde sted i Japan fra 2015 og formentlig fra 2016 i Alaska.

»Japan har et stort behov for kulbrinter og presser meget hårdt på i øjeblikket for at indvinde gas fra gashydrat, mens vi i USA lige nu har størst fokus på olie og gas på land,« siger Carolyn Ruppel, der kalder fundet for vigtigt, fordi det bekræfter antagelser om, at der er gashydrater højt oppe i det arktiske område.

»Det er en opdagelse, der kan få stor betydning både som energikilde og klimamæssigt,« siger Carolyn Ruppert.

Det er maringeologiske undersøgelser som f.eks. analyser af sedimentkerner, der har givet Geus-forskerne indikationer på, at der er gashydrat ud for Grønlands vestkyst. Endeligt at dokumentere udbredelsen og ikke mindst omfanget af gashydrater i området vil dog kræve boringer og flere undersøgelser. Men efter alt at dømme vil der være gashydrat flere steder langs den grønlandske kyst, fortæller både Carolyn Ruppel og Naja Mikkelsen, som i dag ikke vil komme med et bud på det energimæssige potentiale.

»Det er alt for tidligt i processen og vil kræve betydeligt større datamængder. Lige nu glæder vi os bare over, at vi for første gang har fundet gashydraterne,« siger Naja Mikkelsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>