Briter tester 3D-printede dele på Tornado-kampfly

3D-printede komponenter er ved at finde vej ind i luftfarten, der med tårnhøje krav til certificering er blandt de mest følsomme industrier. Senest har det britiske flyvevåben fløjet med 3D-printede komponenter på et Tornado-kampfly, skriver avisen The Telegraph .

Flyet fløj fra BAE Systems anlæg i Warton i Lancashire sidst i december, men BAE, der er blandt verdens allerstørste våbenproducenter, har indledt et større forskningsprojekt med Royal Air Force og universitetet i Cranfield.

Læs også: Nu 3D-printer USA direkte i krigszoner

Planen er at kunne printe en række komponenter til fire eskadriller Tornado fly direkte på en RAF-base i Norfolk. Det drejer sig konkret om covers til flyenes radioer samt beskyttende covers til drivaksler (PTL Shafts) og afstivere til flyenes luftindtag. De printes i materialer som ultem (PEI) og polyamid12.

Ifølge BAE tager det en dag at 3D-printe et cover til Tornado-flyene mod nærmere end måned med traditionelle produktionsmetoder. Prisen for komponenten er under 100 pund (900 kr.), hvilket over en periode på fire år vil reducere produktionsomkostninger med 1,2 millioner pund (10 millioner kroner), skriver BAE Systems.

Det britiske flyvevåben er langtfra de første i luftfarten til at benytte 3D-print inden for luftfarten. Rolls-Royce arbejder med 3D-printede komponenter til sine motorer, og Nasa testede sidste år teknologien i raketmotorer.

Det amerikanske forsvar satser stort på 3D-print blandt andet ved at udvikle mobile produktionsanlæg, der kan tages med til fronten og på stedet printe reservedele til våben og køretøjer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>