Dansk generator laver strøm af varmen i lastbilers udstødningsgas

Udstødningen fra de tusinder af lastbiler, der dagligt drøner rundt på de danske motorveje, er ikke alene en miljømæssig belastning med tonsvis af CO2 og farlige partikler.

Den er også en kæmpe energiressource, fordi motorens spildvarme i udstødningen kan udnyttes og omsættes til strøm ved hjælp af en termoelektrisk generator. Det mindsker belastningen på bilens generator og sparer dermed brændstof.

Iværksættervirksomheden TEGnology fra Vejle har arbejdet på teknologien i årevis, og i januar fik virksomheden tildelt 2,3 mio kr. fra Energistyrelsen til arbejdet med at udvikle et billigt og effektivt termo­elektrisk modul (TEM) til Volvos lastbiler.

En af udfordringerne ved at udvikle termoelektriske moduler til lastbiler er, at de skal kunne fungere ved meget høje temperaturer. Her mener TEGnology at have erobret sig en konkurrencefordel ved at samarbejde med Aarhus Universitet om udvikling af materialer, der kan fungere ved helt op til 400 grader celsius.

»Det er unikt for termoelektriske moduler, og fordi vi har licens til at producere materialet, giver det os et forspring på markedet,« siger TEGnologys direktør, Paul Egginton.

»Vores test af modulet har vist, at det kan yde 100 W og dermed reducere presset på bilens indbyggede generator og få bilen til at køre 10 pct. længere på literen – og på længere sigt kan vi måske optimere modulet, så bilens egen generator helt kan undværes,« siger han.

Adgang til nyeste forskning

Samarbejdet med Aarhus Universitet opstod i 2009, da TEGnologys grundlægger, Flemming Bjørn Hansen, i sin søgen efter ny viden gentagne gange stødte på en bestemt forskers navn.

»Så tog jeg ganske enkelt telefonen og ringede til Center For Materialekrystallografí, som siden slutningen af halvfemserne har haft den specifikke ekspertise på området for termoelektriske materialer og som på daværende tidspunkt næsten havde materialet zinkantimonoid klar til produktion. Dermed fik jeg en hurtig og nem adgang til den nyeste forskning på området, og universitetes forskere blev glade, fordi de på den måde fik afprøvet deres materialer i praksis. Senere i samarbejdet blev det så et krav, at der også skulle forskes i det andet halvledermateriale magnesiumsilicid, så vi kunne komme videre med modulet,« siger Flemming Bjørn Hansen.

TEGnology er nu klar med sin anden prototype af modulet, og efter en række succesfulde test hos det tyske firma Mahle bliver TEM’en til sommer præsenteret på den store messe Thermoelectrica i USA, hvor testmodulerne gerne skulle stå klar til salg, og hvor firmaet håber at skabe kontakter i industrien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>