Dansk iværksætter tager patent på roadpricing

Den danske iværksætter Ib Haaning Høj og hans firma Cartime Technologies A/S har efter otte års bestræbelser fået patent på GPS-baseret roadpricing. Patentet er netop blevet godkendt i Europa, Japan og Korea, og Kina og USA skulle tikke ind inden længe, oplyser Ib Haaning Høj.

De otte år er blandt andet blevet brugt på at afvise utallige indsigelser fra det meste af verden, og med patentet vil det kræve en afgift til Cartime Technologies, hvis Danmark engang i fremtiden ønsker at indføre roadpricing baseret på GPS-teknologien.

Se patentet her.

Grundlæggende bygger selskabets patent på følgende tre forhold: tid, sted og ID. Bilen sender et signal til en fælles server, som fortæller, hvor den er ved hjælp af satellitpositionering med en nøjagtighed på under én meter, hvad tiden er, og hvilken bil der er tale om. Det sidste forudsætter, at bilen opfattes som en juridisk enhed med eget SIM-kort.

På baggrund af disse informationer kan bilen takseres med en afgift – såvel til fuldautomatisk parkering som roadpricing.


Patentet fra Cartime Technologies dækker al tovejs-kommunikation mellem et køretøj og en central server, som afregnes bilen på basis af automatisk positionering via satellit.

I praksis betyder det, at alle, som ønsker at benytte fuldautomatisk parkering eller roadpricing ved hjælp af korrigeret GPS og Egnos – også kaldet DGPS – og mobildata, overtræder selskabets patent.

»Vi har allerede fået henvendelser fra folk i USA, som arbejder sammen med Google og Apple. De er interesseret i at opbygge de softwaresystemer, der skal fungere bagved vores teknologi,« forklarer Ib Haaning Høj, der er administrerende direktør og grundlægger af Cartime Technologies.

Læs også: Cowi: Småforsøg med GPS-roadpricing er meningsløse

Dermed afviser han også, at patentet skulle være et rent softwarepatent:

»I patentet slår vi fast, at der er tale om en fysisk enhed, der kan bestemme, hvor du er, hvad klokken er og fortælle det til en server over mobilnettet. Hele softwaren, som ligger bagved, kan senere udbygges med diverse applikationer,« siger han.

Selve enheden skal installeres som en udvidelse af i bilens motorstik (OBU), altså det stik din mekaniker bruger til at se data for motoren. Sådan et stik har været lovpligtigt på alle nye biler siden 2004.

Det betyder også, at når de nye lovkrav fra EU angående automatisk opkald, hvis bilen er involveret i en ulykke – også kaldet E-call – træder i kraft 1. oktober 2015, vil det også være omfattet af patentet.

Ib Haaning Høj er da også godt klar over, at patentet ikke vil falde i god jord hos de store bil- og GPS-producenter. Derfor er han i samarbejde med et advokatkontor gået i gang med at skrive breve til alle, som kunne tænkes at ‘komme til’ at overtræde patentet, hvad enten det er i god eller ond tro.

Læs også: Kommisionsformand efter politikertæsk: Tiden arbejder for roadpricing

I fremtiden er det planen, at indgå et partnerskab med en større virksomhed, men Ib Haaning Høj ser også gerne, at den danske stat får en vis indflydelse.

»Det kunne for eksempel være gennem Sund&Bælt, som har en vis størrelse, og som allerede i dag arbejder med brobizzen. Vi skal nemlig heller ikke selv producere hverken software eller hardware, det er der andre som må klare,« siger Ib Haaning Høj, som dog håber, at en del af arbejdspladserne vil kunne oprettes i Danmark.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>