Dansk softwarevirksomhed: Ja eller nej til EU-patenter betyder ikke det store for os

Diskussionen raser om, hvorvidt et ja eller nej i forbindelse med den kommende folkeafstemning omkring dansk deltagelse i en EU-patentdomstol vil betyde softwarepatenter ad bagvejen i Danmark. Teknisk chef hos Trifork Kresten Krab Thorup tvivler dog på, at udfaldet af afstemningen får de store konsekvenser for den danske softwarevirksomhed.

»Som jeg forstår det, er problemerne i forhold til softwarepatenter stadig det samme uanset udfaldet,« siger han.

Softwarepatenter er en generel udfordring hos Trifork. Ikke fordi virksomheden har nogen af dem, men fordi Trifork uden at vide det kan komme til at overtræde eksisterende patenter. Og det er direkte hæmmende for produktiviteten, påpeger Kresten Krab Thorup:


Teknisk direktør i softwarevirksomheden Trifork Kresten Krab Thorup mener ikke, det kommer til at få de store konsekvenser for den danske virksomhed, hvad enten det bliver et ja eller et nej til dansk deltagelse i en EU-patentdomstol. Foto: Trifork.com

»Jeg tror, at næsten lige meget hvilket stykke software man går efter i sømmene, så overtræder det et eller andet patent et sted. Det er noget, der er svært at forholde sig til. Og efter hvad jeg har set, bliver der ikke ændret ved det i forbindelse med afstemningen.«

Og Kresten Krab Thorup mener, at der de facto allerede er softwarepatenter i EU, selvom det som sådan ikke skulle være muligt at patentere software.

Læs også: Afstemning om patentdomstol til maj får danske modstandere på barrikaderne

»Mit indtryk er, at man blandt andet kan omgå det, hvis man beskriver hardwaren i en computer sammen med patentet, så bliver det ikke længere betragtet som et softwarepatent,« siger han og tilføjer:

»Hvis man laver et godt stykke software, som skal ud over EU’s grænser, så bliver softwarepatenter under alle omstændigheder noget, man skal forholde sig til.«

Derfor så Kresten Krab Thorup hellere, at den kommende afstemning handlede om at fastslå, at det slet ikke var muligt at få patent på software – uanset afskygning.

»Det kan ærgre mig, at man ikke bruger lejligheden til at rette op på det generelle problem med softwarepatenter, når man nu alligevel er ved at ryste posen,« siger han.

I udgangspunktet kan Kresten Krab Thorup dog alligevel både se fordele og ulemper ved at stemme ja og nej ved den nuværende folkeafstemning.

»Hvis dansk deltagelse i en EU-patentdomstol kan være med til at fjerne noget af bureaukratiet ved at søge patenter, så kan det være en udmærket ting. Men på den anden side kan man jo også sende et klart signal om, at afstemningsgrundlaget er forfejlet, fordi det slet ikke tager stilling til softwarepatenter, ved at stemme nej,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>