Derfor overhaler olieingeniørernes løn først andre brancher efter ti år

Erfaring er bogstavelig talt guld værd i den forjættede norske oliebranche. Det er måske årsagen til, at unge nyuddannede ingeniører med lyst til at arbejde i branchen, ikke får en begyndelsesløn, der er væsentligt anderledes end den, deres studiekammerater i andre brancher indkasserer.

Lønforskellene er derimod til at få øje på, når man sammenligner olieingeniører med ti års anciennitet med ’jævnaldrende’ privatansatte ingeniører i andre brancher.

Det skriver Teknisk Ukeblad med afsæt i årets lønstatistik fra Tekna, den norske civilingeniørforening.

Vil du have nye udfordringer i 2014? Se mulighederne på Jobfinder.

Mens yngste årgang af norske civilingeniører i oliebranchen får en begyndelsesløn, der på årsbasis giver sølle 2.000 kroner mere end andre nyuddannede privatansatte civilingeniører, er forskellen vokset til i snit cirka 47.000 kroner årligt blandt ingeniører med ti års anciennitet.

Lise Lyngnes Randeberg, formand for Tekna, mener, at den relativt lave begyndelsesløn i oliebranchen skyldes, at mange virksomheder er så populære, at de ikke har brug for at smide lokkemad ud:

»De behøver ikke være ledende på begynderløn for at tiltrække nyuddannede. De følger også langt hen ad vejen Teknas anbefalede begynderløn,« siger hun til Teknisk Ukeblad

Læs også: Så meget tjener nyuddannede norske ingeniører

Når olieingeniørernes løn i løbet af ti år overhaler lønniveauet i de øvrige brancher, skyldes det ifølge Torge Reve, professor ved Handelshøyskolen BI, at der er knaphed på erfarne civilingeniører inden for offshorebranchen:

»Det er den kompetence, der er den norske kernekompetence i dag, mens begynderjobbene er lettere at outsource,« siger Torge Reve til Teknisk Ukeblad.

Tekna-formanden er enig:

»Den højere lønvækst afspejler, at der er forskel mellem brancherne på, hvor meget virksomheder er villige til at betale for den merværdi, arbejdskraften får gennem erfaring. Jo mere kompetence, man har, og særligt inden for oliebranchen, jo mere er virksomhederne villige til at betale for at beholde dygtige medarbejdere,« siger Lise Lyngnes Randeberg.

Læs også: Specialisterne taber lønkapløbet til lederne

Per-André Marum, partner i headhunterfirmaet Panamera Search, peger på, at nyuddannede ikke har så meget at forhandle med, og at de er mere optaget af at få det rette job i den rette virksomhed end af lønnen.

Det er dog ikke den eneste grund til, at de erfarne folk i oliebranchen oplever en langt højere løntilvækst end deres studiekammerater, som valgte andre branche.

Forskellen skyldes også, at langt færre læste til olieingeniøer og blev ansat i oliebranchen for 10-12 år siden, og at det har skabt et stort behov og ført til lønvækst for de erfarne, mener han:

»Vi ved, at oliesektoren er lønledende og kampen om de erfarne spidser til. Ergo rykker sektoren fra det private arbejdsmarked,« forklarer Per-André Marum til Teknisk Ukeblad.

Artiklen fra Teknisk Ukeblad

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>