Det gode it-projekt: Få grundige testkrav ind i kontrakten

Når man sætter gang i et it-projekt, er det vigtigt, at man fra start af stiller de rigtige krav til test af det endelige produkt. Hvor involveret skal man være i testfasen? Og hvilke konsekvenser skal det have, hvis produktet ikke lever op til kravene? Det er et punkt i it-kontrakten, som mange springer hurtigt hen over. Det mener testekspert Pia Fagerlund Vøgg fra Sogeti.

»Kunden skal sikre sig retten til at være med, når softwaren skal testes. Ellers har leverandøren ret til at spise kunden af med eksempelvis en testrapport, og det giver ikke særlig god indsigt i og føling med det produkt, man går på markedet med«, siger Pia Fagerlund Vøgg.

Et andet vigtigt punkt i it-kontrakten er den såkaldte brugeraccepttest, hvor kunden skal godkende produktets funktionalitet i sit interne it-miljø. Ofte mangler kunden kompetencer til selv foretage tests, og derfor giver man leverandøren ansvaret.

Men ifølge Pia Fagerlund Vøgg er det en bedre investering, at udvikle kompetencerne in-house. Ellers er man i praksis nødt til at tage leverandørens ord for, at produktet fungerer, som det skal.

»Dermed lader man leverandøren beslutte, om det udviklede er godt nok eller ej. Leverandøren får således magten til at modellere prøveresultatet, så det opfylder godkendelseskriterierne, hvilket selvsagt er en problematisk kutyme«, siger hun.

Kontraktuelle konsekvenser

It-advokat Anders Wernblad påpeger, at en anden faldgrube i forbindelse med test af it-produkter er, at kunden ikke fra start af gør klart, hvilke konsekvenser det får for leverandøren, hvis produktet ikke lever op til kravene. Han mener, at det er afgørende, at man gør krav på selv at kunne teste på forskellige tidspunkter.

»Som kunde skal man altid sørge for at have lov til at foretage yderligere tests i forbindelse med brugeraccepten, for man vil typisk selv kunne finde andre fejl, end hvis kun følger leverandørens tesplan.Og det skal fremgå af kontrakten, hvad konsekvenserne er, hvis testen ikke bliver som forventet. Den proces skal være på plads«, siger Anders Wermblad.

Anders Wermblad holder oplæg om it-kontraktens faldgruber på Testexpo 2014 i Bella Center 30. januar 2014

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>