Fem spådomme: Det kommer til at ske i 2014






iBeacon











ComputerViews: Den 9. januar 2007 blev iPhonen lanceret. 

Mange havde forudset, at Apple var på vej med en telefon.
Men det var nok de færreste, der blot ni dage tidligere – da kalenderen skiftede fra 2006 til 2007 – havde forudset, at et nyt Apple-produkt i den grad ville vende op og ned på teknologiverdenen, hvor BlacBberry på det tidspunkt nærmest var synonym med smartphonen. 

Det viser med al tydelighed, hvor svært det er at forudse udviklingen i teknologiverden. Men alligevel vil jeg i denne artikel forsøge at komme med fem bud på, hvad der kommer til at ske i 2014. 

Spådom 1: Bluetooth Low-Energi får sit gennembrud 
2014 vil blive året, hvor Bluetooth-standarden Bluetooth Low-Energi (BLE) får sit store gennembrud.  

De fleste nyere Android-telefoner har BLE-indbygget, og det samme har alle iPhones fra og med iPhone 4S. Det er dog først med iOS 7, at Apple har åbnet for, at teknologien kan udnyttes optimalt. Det sker med iOS 7-funktionen iBeacon.

I det kommende år vil vi formodentligt se flere og flere butikker opsætte beacons, der via BLE kan sende informationer direkte ud til kundernes smartphones. Det berømte amerikanske stormagasin Macy’s har allerede indført det i to stormagasiner på henholdsvis Manhattan i New York og på Union Square i San Francisco, og Apple har også installeret iBeacons i alle sine amerikanske butikker. På længere sigt er det ligeledes realistisk at forestille sig, at BLE bliver brugt i forbindelse med mobil-betalinger.

Som navnet antyder, adskiller BLE sig fra andre Bluetooth-standarder ved at bruge langt mindre strøm, og det er derfor oplagt at indbygge teknologien i mange af de enheder, som vi bruger i dagligdagen. 

Med BLE har Apple eksempelvis gjort det muligt at trådløst at overføre Wi-Fi-passwords og Apple-ID fra en iPhone eller iPad til et Apple-tv.

Men vi ser også BLE blive indbygget i flere og flere gadgets, som eksempelvis smarte låse til hoveddøren eller digitale armbånd som eksempelvis Jawbone Up, hvor den seneste udgave UP24 synkroniserer trådløst via BLE. 

Spådom 2: Kropsbåren teknologi bider sig fast
Der har længe været talt om, at kropsbåren teknologi – såkaldt wearable technology – vil stå over for sit store gennembrud.

Gadgets som Jawbone Up, Fitbit og Nikes Fuelband har allerede varmet op under forbrugeren med intelligente armbånd, der kan måle, hvor meget du bevæger dig i løbet af en dag. 

Indtil videre har det helt store gennembrud dog ladet vente på sig. 

Men det kommer næste år, gætter vi på. Det skyldes blandt andet, at Googles Glass langt om længe vil blive tilgængelig for almindelige forbrugere. I første omgang dog kun i USA. 

Derudover peger meget på, at vi i løbet af 2014 vil se Apples smartwatch, som i pressen er blevet døbt iWatch, komme til verden. 

Samsung, Sony og indie-producenten Peeble har ganske vist forsøgt sig uden den helt store succes. Men Apple har som få andre virksomheder i teknologibranchen formået at kunne sparke dørerne ind til mainstream-markedet med ny teknologi, og et iWatch kan være det, der skal til, at for at teknologien får et sit gennembrud. 

Dog venter vi også spændt på, om Google vil lancere et smartwatch.

Den amerikanske avis Wall Street Journal skrev i efteråret, at Google er på trapperne med et ur, der vil være bygget op om den digitale assistent Google Now. Og netop Googles stærke greb om intelligente og datatunge tjenester som Google Now kan betyde, at virksomheden har stærke kort på hånden i smartwatch-kampen mod Apple, der ikke på samme måde har haft succes med sine digitale tjenester.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>