Ford giver solcelle-hybrid en carport med indbygget forstørrelseslinse

Ford er klar til at præsentere en alternativ prototype af C-Max-familiebilen. Der er tale om en hybridudgave, som kan drives af energi fra et solcellepanel på halvanden kvadratmeter på taget. Dermed bliver bilen uafhængig af elnettet.

Ford C-Max Solar Energi Concept har ifølge Ford samme ydeevne som den almindelige hybrid-udgave af samme model. Dette på trods af at solcellerne alene kun kan producere 300 W, hvilket ikke er nok til at oplade bilens batteri på én dag.

Fidusen ligger i den specialdesignede carport, som kommer kombineret med bilen. Carporten har i taget et akrylisk solspejl med forstørrelseslinse, der kan koncentrere solenergi. Den såkaldte Fresnel-linse, som fungerer efter samme princip som en lup, koncentrerer otte gange så meget energi, som bilens solceller kan producere, hvis de nøjes med sollyset under åben himmel.

Det bliver derfor muligt at oplade bilen på en dag, og på en fuld tank vil den kunne køre op mod 1000 km, praler Ford med. Det er dog inkl. benzinen i tanken. Ved eldrift alene er rækkevidden mere beskedne 34 kilometer.

Læs også: Så er den bygget: Verdens første soldrevne familiebil

Fresnel-linsen er oprindeligt udviklet til brug i fyrtårne, og systemet er designet til at følge solen, eftersom den flytter sig fra øst til vest. Denne teknologi udnyttes til at koble carportens solspejl til bilens computer via software. Bilen flytter sig så automatisk i løbet af dagen for hele tiden at være direkte under den højeste koncentration af sollys.

Bilen udstilles fra i morgen, tirsdag, på en gigantmessen CES i Las Vegas. Derefter begynder Ford i samarbejde med forskere fra Georgia Institute of Technology at teste bilens i en række af den virkelige verdens scenarier. Resultaterne vil afgøre, om bilen skal sættes i egentlig produktion.

Selvom ideen er, at bilen skal kunne køre udelukkende på solenergi, vil den dog også blive forsynet med ledning og stik til el-ladestation.

Fords præsentation af C-Max Solar Energy

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>