Forskere skaber stamceller af blod i syrebad

Ved hurtigt at dyppe blodceller i syre er det lykkedes for japanske forskere at skabe stamceller. Det skriver BBC med henvisning til en ny artikel offentliggjort i Nature.

Stamceller har potentiale til at omdanne sig til enhver form for væv, og der er allerede forsøg igang, hvor man bruger stamceller til at hele øjne, hjerte og hjerne.

Derfor har den nye opdagelse vagt stor interesse. For den japanske metode kunne gøre det billigere, hurtigere og mere sikkert at anskaffe sig stamceller.

I dag henter man stamceller fra fostre, men den praksis er meget kontroversiel og har skabt etisk debat i mange lande. En anden metode er at omprogrammere hudceller, så cellerne omdanner sig til stamceller.

Men nu viser det sig, at forskere kan give blodceller chokterapi med syre og på den måde få cellerne til at transformere til stamceller.

Den nye metode er kun afprøvet på mus, men forskerne er i fuld gang med at opnå de samme resultater med menneskeblod.

Hvis det virker, kan det betyder, at stamcelle-medicin kan produceres meget hurtigere. I dag tager det omkring 10 måneder at skaffe tilstrækkeligt hudceller fra en patient til at begynde en stamcelleterapi mod dårligt syn. Men med den nye metode kunne deres spares flere uger og formentlig også en del penge.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>