Geoengineering gør lige så meget skade som global opvarmning

Det kan få fatale konsekvenser for regnskovene i Asien og Sydamerika at sende aerosoler op i atmosfæren for at reflektere Solens varme tilbage til rummet. For selvom det kan regulere den globale opvarmning, vil det også reducere nedbørsmængden i de tropiske områder med 30 procent.

Et hold af forskere på University of Reading har ved hjælp af modeller beregnet resultatet af at sende sulfataerosoler, som er partikler, der reflekterer Solens stråling væk fra Jorden, op i stratosfæren rundt langs ækvator.

Denne teknologiske metode til at regulere den globale opvarmning er en form for geoengineering, som længe har skabt debat og uenighed blandt forskere. Metoden er ikke desto mindre nævnt for første gang i FN’s klimapanel IPCC’s seneste rapport, og betragtes derfor for en af de mere sandsynlige ingeniørløsninger at realisere for at begrænse klimaforandringerne.

Læs også: Klima-panel: Geoengineering kan – måske – virke

Men det britiske forskerhold har nu påvist, at metoden kan medføre konsekvenser, der er lige så ødelæggende som klimaforandringerne: kraftigere tørke i de afrikanske lande og en alvorlig reduktion af nedbør i de tropiske områder.


I troperne kommer meget af nedbøren fra luften, der stiger hurtigt til vejrs. Geoengineering med aerosoler kan i disse områder sænke regnmængden med op til 30 procent. Foto: Steffen Brøgger-Jensen

Aerosoler fikser kun temperaturen

Metoden med at sende de reflekterende partikler op i stratosfæren kan sammenlignes med den naturlige nedkøling, når vulkaner går i udbrud og frigiver store mængder fine svovlpartikler.

Læs også: Asken fra islandsk vulkan fjernede CO2 fra atmosfæren

Modellen på University of Reading viser dog, at aerosolerne ikke alene reflekterer sollyset og nedsætter temperaturen, men at de også absorberer noget af varmen, der stiger op fra jordens overflade. Dermed reduceres temperaturforskellene mellem den øvre og nedre atmosfære, som styrer skyformationerne og regnmængden.

Det har længe været kendt, at opsendelsen af aerosoler har den bivirkning, at de samtidig påvirker mængden af nedbør. Men påvirkningen vil være forskellig fra sted til sted, og en reduktion af nedbør på 30 procent i de tropiske egne vurderer klimaforsker ved DMI Bo Christiansen som alvorlig:

»Med aerosoler kan det ikke lade sig gøre at skabe balance i temperaturen uden også at ændre på nedbøren. De ændringer ser ud til at blive lige så alvorlige, som klimaforandringerne ville medføre alligevel,« siger han.

Skruen uden ende

Foruden risikoen for tørke påpeger den danske klimaforsker, at aerosolerne ikke regulerer mængden af CO2, der stadig med denne form for geoengineering vil forsure verdenshavene.

Bo Christiansen betegner metoden som interessant, men også kun som en kortsigtet nødløsning til at bremse den globale opvarmning. For skærer man ikke samtidig ned i udledningen af CO2, vil man skulle fortsætte med at tilføre større mængder aerosoler for at afbalancere opvarmningen.

»Så bliver det skruen uden ende, for hvis man pludselig ikke længere tilfører aerosolerne, vil effekterne af den høje mængde CO2 virkelig slå igennem meget hurtigt,« siger Bo Christiansen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>